fbpx
NieuwsProfessionalVliegvelden

Meer passagiers, minder vracht voor Europese luchthavens

Airport Council International (ACI) heeft de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de Europese luchthavens het qua passagiersaantallen goed doen, maar het vrachtvervoer is afgenomen.

Passagiers

Gemiddeld werden er in het eerste kwartaal van dit jaar op de Europese luchthavens 4,8 procent meer passagiers ontvangen. De grootste groei vond plaats op vliegvelden in Oostenrijk en Estland waar respectievelijk 21,6 en 13,3 procent meer passagiers passeerden. Andere landen waarbij er meer passagiers dan het Europese gemiddelde via luchthavens reisden, waren onder andere Ierland, Polen, Luxemburg, Spanje en Griekenland.

Nederland

Volgens het ACI groeide het aantal passagiers beduidend minder in Nederland, België en Denemarken. Daar betrof de groei respectievelijk 1,8 procent, 1,9 procent en 0,9 procent. Zweden zag als enige Europese land een daling in het aantal passagiers, namelijk 4,1 procent minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Grootste

De top drie van vliegvelden die procentueel gezien de grootste groei noteerden zijn Berlijn-Tegel met 32,4 procent, Caen met 46,5 procent en Boekarest met 55,8 procent. De vijf grootste Europese vliegvelden zagen de volgende ontwikkeling in de eerste drie maanden van het jaar:

  • Charles de Gaulle: + 5,7 procent
  • Frankfurt Airport: + 2,5 procent
  • Schiphol: + 1,6 procent
  • Heathrow: + 1,4 procent
  • Istanbul-Ataturk: – 2,7 procent

Vracht

In totaal nam het vrachtvluchtvervoer in Europa met 2,6 procent af. Slechts vier Europese luchthavens zagen wel ween stijging in het vrachtvervoer, namelijk Luik (+12,5%), Istanbul-Ataturk (+6,6%), Madrid-Barajas (+5,7%) en Kazan (+3,8%).

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button