AirlinesKLMNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Onderzoek wijst uit: de zakelijke of pretvlucht bestaat niet

Zowel netwerkmaatschappijen als de point-to-pointmaatschappijen vullen hun vliegtuigen met zowel zakelijke- als leisurepassagiers. Het verschil tussen beide is 10 procentpunt. Zo blijkt uit onderzoek van SEO in opdracht van reisbrancheorganisatie ANVR.

KLM

Bij netwerkmaatschappijen zoals KLM is de verdeling volgens SEO 65 procent leisurereizigers en 35 procent zakelijk en bij point-to-point airlines zoals easyJet is dat 75 procent om 25 procent.

Transferpassagiers 

SEO stelt verder dat netwerkmaatschappijen voor de instandhouding ‘van met name het intercontinentale netwerk afhankelijk zijn van transferpassagiers’. “Transferpassagiers reizen net als lokale point-to-point passagiers hoofdzakelijk met een leisuremotief. Op vrijwel alle bestemmingen is sprake van een mix aan leisure- en businesspassagiers.” 

Schiphol

De ANVR liet het SEO onderzoek doen naar het belang van de vrijetijdsreiziger voor de economie, in het kader van de discussie over de toekomstige ontwikkeling van Schiphol. “De heersende gedachte is dat businesspassagiers vooral gebruik maken van netwerkmaatschappijen en naar een beperkte set (mainport)bestemmingen vliegen.”

Bestemmingen

“Een eventuele verruiming van de capaciteit zou volgens velen dan ook ten goede moeten komen aan de netwerkmaatschappijen en mainportbestemmingen”, zo stelt SEO Met de studie toont SEO aan dat alle typen maatschappijen en bestemmingen afhankelijk zijn van zowel zakelijk- als niet zakelijk verkeer. “Een eenzijdige focus op groei van het verkeer naar zakelijke bestemmingen is niet welvaartverhogend.” 

Vakantieganger 

Volgens de opdrachtgever tot het onderzoek, ANVR, is de vakantieganger een ‘onmisbare speler’ voor Schiphol. “Dit onderzoek komt precies op tijd en laat zien dat leisurepassagiers van groot belang zijn”, aldus de reiskoepel. “Leisure en business hebben elkaar nodig.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button