AirlinesColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Laudare! | Column Goof

Precies vandaag is Niki Lauda overleden.

Vliegtuigfanaat Lauda haalde een paar keer achter mekaar de truc uit die ook Schröder, Blok en Legro in Nederland toepasten: probeer lean and mean de machtspositie van de national carrier aan te vallen, zo niet deze in diskrediet te brengen. En gebruik daarbij slim de publiciteit, om in te spelen op de natuurlijke voorkeur van het grote publiek voor de underdog.

Lauda zette daartoe reuze handig zijn sterrenstatus in. Met zijn in het brandwondencentrum opgekalefaterde kop trok hij altijd weer de camera’s naar zich toe.  

In dat kader werd ik in 2009 door Embraer afgevaardigd naar een feestje dat Lauda gaf in het blingbling-paleis Hangar Seven van die andere Oostenrijkse Macher, Dietrich Mateschitz. U weet wel, van de Red Bull. Met veel Braziliaans gedans en gespring werd daar de nieuwe E-190 van NIKI voorgesteld aan het publiek.

Hoewel er allerlei bobo’s rondhingen schoof Lauda tijdens het diner meteen aan de tafel van de journalisten, en ging recht tegenover me zitten. Vragen stellen was nauwelijks mogelijk: hij vertelde luid schaterend over alle handigheidjes die hij gebruikt had om de grote airlines te grazen te nemen, een loer te draaien, een poets te bakken, en het bos in te sturen.

Slimme inhaalmanoeuvres. Zijn specialiteit.

Goof Bakker

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nl, en zo nu en dan in NRC/Handelsblad

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/