ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Bearcat! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1945, werd de eerste Grumman Bearcat afgeleverd aan het squadron.

Bearcat! Misschien wel de Knapste Zoon uit de roemruchte serie Cats van Grumman. Dat feest begon met een paar tweedekkers, al in de jaren dertig. En de laatste was de F14 Tomcat, u weet wel.

Wat een prachtige familie! De Wildcat, de Hellcat en de Tigercat. Al sinds mijn vroegste jeugd mijn favoriete vliegtuigen. Veel mooier dan die suffe Spitfire, waar toen ook al iedereen tot vervelens overheen liep te kwijlen. 

Grumman maakte nog veel meer bijzonders, trouwens: de Duck, de Goose, de Avenger, de Tracker, de Mohawk. Plus de mooiste business-jet aller tijden, de Gulfstream, voor de miljardairs. En een reuze sympathiek propellerbakkie voor Jan Modaal, de Grumman Tiger.

Zelfs de Lunar Module, waar Neil Armstrong uit klauterde op pakweg 400.000 kilometer van de planeet aarde, werd door Grumman ontwikkeld en gebouwd.

De pimpelpaarse F8F op de foto is een ernstig mishandelde Bearcat. Kwam ‘m tegen tijdens de Reno Air Races, waar ik vorig jaar was met een geweldig gezellige KLM-B747-crew.

De eigenaar heeft ‘m Rare Bear genoemd.

Steeds zeldzamer is trouwens ook de echte bearcat, een prachtig diertje uit zuidoost-Azië, halverwege een beer en een kat. Dertig procent van de populatie is uitgestorven de laatste twintig jaar, lees ik op Wikipedia. Nog meer kindertjes maken lieve mensen, dat gaat echt lekker zo.

Rond Kerstmis ging ik in de jaren negentig een paar keer met mijn vriendin naar New York, om deze druilerige tijd in Nederland te ontlopen. Ik besloot eens een kijkje te nemen bij de Grumman-fabriek op Long Island, die toen net gesloten was. Ik herinner me nog een portier in een morsig hokje, die vertelde dat Grumman alleen nog maar stadsbussen maakte.

In dat zelfde gebouw zit nu een filmstudio. Spiderman II is er opgenomen. Van zwaarden naar ploegscharen, ik weet het. Maar ik zie liever vliegtuigen.

Goof Bakker

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nl, en www.upinthesky.nl 

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button