AirlinesBelgiëFinancieelNieuwsProfessional

Belgische cabin crew en Ryanair komen tot akkoord

De vakbond die de Belgische cabin crew van Ryanair vertegenwoordigd, is tot een cao-akkoord gekomen met de Ierse prijsvechter, zo meldt de Algemene Christelijke Vakbond (ACV).

Akkoord

In het overeengekomen cao-akkoord staat dat er een vast maandinkomen wordt gegeven, ongeacht het aantal vlieguren, en zal Ryanair het minimumloon respecteren. Volgens Hans Elsen, de secretaris van de ACV hebben ze er ‘niet alles uit kunnen halen’ maar gaan de zwakste groepen ‘er fors op vooruit.’ Ook zijn er afspraken gemaakt over extra vergoedingen voor overnachtingen, vakantie- en feestdagen en een minimum aan vlieguren.

Verdubbeling

Voor die sommige werknemers die tot die zwakste groepen behoren, kan de nieuwe cao in het laagseizoen tot een verdubbeling van het loon leiden. Dat komt neer op ongeveer 1.900 euro per maand, aldus de Belgische krant De Standaard.

Voorstel

Het cao-akkoord wordt de komende weken aan het cabinepersoneel voorgelegd. Zij zullen uiterlijk 4 juli kenbaar maken of zij het nieuwe cao-akkoord aanvaarden of naast zich neerleggen.

Europa

Elsen: ‘we zijn erg blij met de vooruitgang die we nu boeken in België. Maar het Europese verhaal rond Ryanair is zeker nog niet klaar. In de meeste EU-lidstaten blijft het bedrijf het nationale arbeidsrecht met de voeten treden. Er zal nog meer Europese solidariteit nodig zijn in dit dossier om ervoor te zorgen dat de basisrechten van de Ryanair-werknemers ook elders worden nageleefd.’

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close