737 MAXAirlinesBoeingFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

‘Boeing kan meer dan miljard aan schadeclaims verwachten’

Boeing kan verwachten dat er meer dan een miljard dollar aan schadeclaims bij de vliegtuigbouwer zal worden neergelegd, naar aanleiding van het aan de grond houden van de 737 MAX-toestellen, zo berekenden analisten van Bloomberg.

Schadeclaim

De schadeclaims zouden, als alle MAX-toestellen in oktober weer zouden vliegen, tot zo’n 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro) kunnen oplopen. ‘We schatten de kosten op basis van de normale bedrijfswinst per vliegtuig, per dag dat Southwest Airlines, de grootste operator van de MAX met 34 vliegtuigen, genereert’, aldus de analisten.

Grond

Sinds halverwege maart staan alle Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond. Dat zijn er in totaal zo’n 370, waaronder toestellen bij Corendon, Tui en Ryanair. In de afgelopen dagen hebben verschillende maatschappijen aangegeven een schadevergoeding van Boeing te willen, omdat zij inkomsten mislopen en kosten moeten maken om het gat in hun MAX-vloot op te vangen.

Bijeenkomst

Zowel de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA als brancheorganisatie IATA organiseren donderdag 23 mei bijeenkomsten over de Boeing 737 MAX. De bijeenkomst van de FAA is in Dallas, die van IATA in Montréal. Bij die bijeenkomsten wordt de toekomst van de MAX besproken.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button