fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Amerikaanse luchtmacht onderschept Russische bommenwerpers

Op twee achtereenvolgende dagen zijn Russische Tupolev bommenwerpers onderschept door F-22 Raptors van de Amerikaanse luchtmacht. Dit gebeurde in het luchtruim bij Alaska, zo maakte het Amerikaanse NORAD bekend.

Onderschept

Afgelopen dinsdag vlogen vier Tupolev Tu-95 ‘Bear’ bommenwerpers, geëscorteerd door twee Sukhoi Su-35 gevechtsvliegtuigen, het luchtruim bij Alaska binnen. Ze werden onderschept en gevolgd door Amerikaanse F-22 Raptors, met hulp van E-3 ‘AWACS’ radartoestellen. De volgende dag werden opnieuw twee Tu-95’s en twee Su-35’s onderschept. Steeds kwamen de Russische toestellen wel de ‘Alaskan Air Defense Identification Zone’ binnen, maar bleven ze in het internationale luchtruim.

Vijandelijk

Het North American Aerospace Defense Command (NORAD) is een samenwerkingsverband van de Amerikaanse en Canadese luchtmacht en verantwoordelijk voor de luchtverdediging van het Noord-Amerikaanse luchtruim. Ongeïdentificeerde of vijandelijke toestellen kunnen al van grote afstand gevolgd worden via radar. Indien nodig worden deze toestellen dan onderschept, geïdentificeerd en ‘geschaduwd’. Gemiddeld gebeurt het zo’n zes tot zeven keer per jaar dat Russische militaire vliegtuigen het luchtruim binnenvliegen dat gecontroleerd wordt door NORAD. In 2019 gebeurde dit vijf keer.

Tegenhanger

De Tu-95 ‘Bear’ is de Russische tegenhanger van de B-52. Oorspronkelijk een strategische bommenwerper, wordt het tegenwoordig ook veel ingezet voor lange-afstands patrouillevluchten. Bij dat soort vluchten wordt regelmatig de Westerse luchtverdediging ‘getest’. In het verleden hebben Nederlandse F-16’s ook Russische ‘Bears’ onderschept. Begin 2018 onderschepten Belgische F-16’s boven de Noordzee bij Nederland twee Russische Tu-160 ‘Blackjack’ bommenwerpers. België en Nederland werken, net als de Verenigde Staten en Canada, intensief samen in de luchtverdediging.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button