ColumnGeneral aviationGoofLiefhebberNaast het nieuws

Avanti! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 2014, fotografeerde ik deze paradijsvogel op Teuge. 

Piaggio Avanti. De eeuwige belofte. De enige outside the box businessjet

Het matige succes van het prachtige toestel bewijst volgens mij dat rijke mensen geen smaak hebben. Een aluminium buis met twee sigaartjes links en rechts van de staart, verder reikt de fantasie niet. 

De Hondajet zal het om dezelfde reden ook niet ver brengen, denk ik zo. 

Avanti kunstwerk

Wèl weer verklaarbaar dat spraakmakende Nederlandse ondernemer Rudy Stroïnk ‘m vliegt, of liever: vloog. Die had er op een gegeven moment zelfs twee, meen ik. Een jaar of tien geleden vloog ik eens een stukje met hem mee. Een grappige dialoog met de ATC, die het buitengewone karakter van het toestel onderstreept, vindt u hier: 

http://www.goofbakker.nl/NRC_LR/NRC_2003-02-06-Avanti_(Blij_dat_ik_vlieg).html

Piaggio Aerospace heeft het moeilijk, las ik onlangs. Misschien is een Nederlandse koper te vinden? Wij hebben geen vliegtuigindustrie meer, maar wel ASML, Shell en de Nachtwacht. Een vliegtuigfabriek zou mooi in dat rijtje passen. 

Misschien dat we dit prachtige ontwerp, technisch aangescherpt door onze wereldvermaarde Universiteit voor Lucht & Ruimtevaart, en met inzet van ons Nederlandse koopmanschap en onze eminente internationale contacten nieuw leven in kunnen blazen? 

Misschien moeten we ‘m dan meteen ook maar de Fokker Avanti noemen. 

Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button