fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

Amerikaanse F-35’s tijdelijk in Europa gestationeerd

Twaalf F-35’s van de Amerikaanse luchtmacht zijn gearriveerd op de vliegbasis Aviano in Italië. De toestellen zullen gedurende een aantal weken in Europa blijven. Dit meldt de USAF in een persbericht.

Aanwezigheid

De toestellen zijn afkomstig van Hill Air Force Base (Utah) en behoren tot de 388th en 419th Fighter Wings. Lt. Col. Richard Orzechowski, commandant van het 421st Fighter Squadron: “Wij zijn het laatste squadron van de 388th Fighter Wing dat is omgeschakeld op de F-35. Zes maanden nadat we onze eerste nieuwe toestellen ontvingen, gaan we al op pad! Het is echt een voorrecht voor onze mensen om op deze manier te trainen en ervaring op te doen.”

Leeuwarden

De komende maand zullen de F-35’s deelnemen aan verschillende oefeningen en trainingsprogramma’s in Europa. Volgens onbevestigde berichten zullen de Amerikaanse F-35’s ook deelnemen aan een training op de vliegbasis Leeuwarden. Op dit moment vindt daar namelijk de ‘Fighter Weapons Instructor Training’ (FWIT) plaats. Dit is een internationale cursus voor ervaren F-16 vliegers. Of de F-35’s ook zullen landen op Leeuwarden, is onduidelijk. Het is ook mogelijk dat ze vanaf een andere vliegbasis opereren om deel te nemen aan de training.

Luchtmachtdagen

De kans is klein dat Amerikaanse F-35’s ook deelnemen aan de Luchtmachtdagen, 14 en 15 juni op de vliegbasis Volkel. De Amerikaanse luchtmacht hanteert zeer strenge veiligheidseisen voor haar eigen toestellen. De Koninklijke Luchtmacht heeft wel aangekondigd dat een Italiaanse F-35 op de grond te zien zal zijn.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button