ColumnFrequente reizigerGoofHistorische luchtvaartNaast het nieuws

Swordfish! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1941, werd de Bismarck tot zinken gebracht. 

Een paar Engelse Swordfish tweedekkertjes, met onwaarschijnlijk grote torpedo’s eronder, vlogen op het immense slagschip af, ergens in de noordelijke Atlantic. Eén van de torpedo’s raakte het roer, waardoor het arme schip alleen nog maar rondjes kon varen. De kanonnen van twee Engelse schepen maakten het lugubere karwei daarna af. 

In Duxford zag ik jaren geleden een Fairey Swordfish, die gerestaureerd werd. Zie foto. Maar als het even kan heb ik liever persoonlijkere, directere lijnen met de geschiedenis. 

Mijn moeder groeide op in een dorp dat voor de ene helft Hollands was, en voor de andere helft Duits. Ze vertelde me lang geleden dat ‘aan de Duitse kant’, zoals dat heette, een vrouw woonde die zeven zoons had. Geen van haar jongens keerde terug, na de oorlog. De jongste ging ten onder met de Bismarck, begreep ik. 

Hoe dun ook het lijntje, op die manier is de geschiedenis opeens pas heel kort geleden. 

Goof Bakker 

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl, en af en toe NRC/Handelsblad.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button