fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNieuws

Vertrek Nederlandse Catalina nadert

Het vertrek van de Nederlandse Catalina PH-PBY nadert snel. Aanstaande woensdagochtend zal het amfibievliegtuig vanaf Lelystad Airport aan de ferryvlucht beginnen naar de Verenigde Staten. Dit meldt de Stichting Exploitatie Catalina op diverse sociale media.

Uitgeleide

Tussen 10 en 11 uur ‘s ochtends zal het toestel vertrekken vanaf het platform bij de verkeerstoren. Volgens de Stichting zal de Catalina uitgeleide worden gedaan door de Fokker S.11’s van Fokker Four, een T-6 Texan van Wings over Holland en mogelijk ook de DC-3 PH-PBA van de Dutch Dakota Association.

Route

De route van de ferryvlucht loopt via onder meer via Schotland, IJsland, Groenland en Canada. De eerste stop na Lelystad is Wick Airport in Noord-Schotland. Vervolgens vliegt de Catalina via Reykjavik naar Narsarsuaq Airport (Groenland). Na tussenstops in Canada en Amerika vliegt het toestel naar de eindbestemming New Smyrna Beach Airport, Florida.

PBY-5A Catalina PH-PBY op Lelystad Airport © Leonard van den Broek

Inspanningen

Oktober vorig jaar verkocht de Stichting Exploitatie Catalina haar PBY-5A Catalina noodgedwongen aan de Amerikaanse Collins Foundation. Door een eerder landingsongeval en strengere regelgeving rondom vluchten met betalende passagiers, was de stichting in financiële moeilijkheden geraakt. De stichting zag daardoor geen andere oplossing dan het amfibievliegtuig te verkopen. Ondanks last-minute inspanningen van onder meer Erfgoedvereniging Heemschut, is het toen niet gelukt om het iconische toestel voor Nederland te behouden.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button