General aviationHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Honderdduizend! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 1972, leverde Cessna haar honderdduizendste vliegtuig af. De eerste Cessna- businessjet was twee jaar daarvoor pas geïntroduceerd, dus het betreft hier bijna honderdduizend sportvliegtuigen, zoals ze in de volksmond heten. Oh ja, die vijftig helikopters moeten er ook nog vanaf. 

Daarvan was weer het merendeel voor rekening van de C152-C172-serie. Geniale constructie, geniale marketing. De motor is en was een doorsnee Lycoming of Continental, dus daar is het succes niks mee te maken. 

Nee: het knappe van die Cessna’s is het onderstel (twee bladveren), de vleugel (slim ondersteund met twee stijlen) en de geniale fowler-flaps (formaat kastdeur en bijna verticaal in de luchtstroom te zetten). 

De Amerikaanse Jan Modaal leerde vliegen op de C-152 voor vijftig dollar per uur, en kon een half jaar later in de vrijwel identieke C-172 met vrouw en kinderen honderd mijl van huis gaan picknicken op Greenfield Airport. Een geniaal marketingconcept. 

Vervolgens moest de pleziervlieger in een twin gehesen worden, want dat verleende hem status. En daar ging het flink mis met Jan Modaal. Ook bij Cessna. Maar daarover later meer. 

Goof Bakker

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close