AirbusNieuwsOpmerkelijkProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Airbus mag 50 kaarsjes uitblazen

De Europese vliegtuigbouwer Airbus mag vandaag, op 29 mei 2019, vijftig kaarsjes uitblazen. Een halve eeuw geleden werd de vliegtuigfabrikant namelijk opgericht.

Parijs

Op 29 mei 1969 werd op de Air Show in Parijs door de Franse minister van Transport, Jean Chamant en de Duitse minister van Economische Zaken, Karl Schiller, een overeenkomst getekend om samen het eerste Europese tweemotorige widebody-vliegtuig te bouwen: de A300B.

50 jaar

50 Jaar later heeft Airbus heel wat hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Zoals recentelijk het produceren van ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig, de A380, maar door de tegenvallende bestellingen ook het vroegtijdig beëindigen van dit project. Ook nam het de C-series van Bombardier over en doopte deze tot de Airbus A220. Om het 50-jarige jubileum te vieren, wordt een fly-by georganiseerd. Deze kon echter door het slechte weer niet doorgaan, maar werd er wel in formatie gevlogen.

Boeing

De grootste concurrent van Airbus, de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing feliciteert de Europese vliegtuigbouwer met de verjaardag via onderstaand filmpje.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close