fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Polen kiest voor Lockheed Martin F-35A

Polen heeft de eerste stap gezet richting de aanschaf van de Lockheed Martin F-35A als het nieuwe toestel voor de Poolse luchtmacht. De Poolse minister van Defensie Błaszczak heeft een ‘Letter of Request’ (LOR) ingediend.

Onderhandelingen

Op Twitter schreef Mariusz Błaszczak: “Vandaag hebben we een offerte-aanvraag (LOR) aan onze Amerikaanse partners gestuurd met betrekking tot de aanschaf van 32 F-35A vliegtuigen en een logistiek- en trainingspakket. Het is tijd om post-Sovjet-uitrusting te vervangen door de modernste jagers!” Totale waarde van de deal bedraagt ongeveer 5 miljard dollar. De eerste batch van 16 F-35’s zou voor 2026 geleverd worden, een tweede batch van 16 toestellen volgt vanaf 2026.

Su-22M Fitters van de Poolse luchtmacht © Leonard van den Broek

Vervangen

De JSF’s zullen de verouderde Poolse MiG-29 en Sukhoi Su-22 gevechtsvliegtuigen vervangen. De Poolse luchtmacht beschikt nog over ongeveer 20 Su-22 Fitters en 29 MiG-29 Fulcrums. Daarnaast heeft Polen 48 van de modernste F-16’s , de F-16C/D Block 52+. Zowel de Sukhois als de MiGs zijn van Russische makelij en eind jaren tachtig gebouwd. Tussen 1995 en 2004 ontving Polen nog een aantal tweedehands MiG-29’s van Tsjechië en Duitsland. De Duitse MiG-29’s waren afkomstig de voormalige Oost-Duitse luchtmacht.

MiG-29A van de Poolse luchtmacht © Leonard van den Broek

Afhankelijk

De laatste jaren kost het Polen steeds meer moeite om de MiG’s vliegend te houden. Na bijna dertig jaar zonder ongevallen te hebben gevlogen, zijn in de afgelopen anderhalf jaar al drie Poolse MiG-29’s neergestort. Omdat het voor onderdelen afhankelijk is van Rusland, wil Polen graag de toestellen op korte termijn vervangen door Westerse gevechtsvliegtuigen. Naast de F-35A van Lockheed Martin F-35A, waren ook SAAB (met de Gripen E), Boeing (met de F/A-18E/F Super Hornet en de F-15 Eagle) en Leonardo (met de Eurofighter Typhoon) mogelijke kanshebbers voor de order.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button