MilitairNieuwsProfessional

Belgische luchtmacht zet Herculessen in etalage

België biedt haar overtollige C-130H Hercules transportvliegtuigen te koop aan. Op de website van het Belgische Ministerie van Defensie kan een aanvraag worden ingediend, om deel te nemen aan de verkoop.

Crash

Van de oorspronkelijke twaalf aangeschafte Lockheed Martin C-130’s zijn er nog negen in dienst bij de Belgische luchtmacht. Afgelopen december werd de tweede Hercules buiten dienst gesteld. Eén exemplaar is tijdens de tragische crash op Eindhoven in 1996 verloren gegaan, waarbij 34 inzittenden om het leven kwamen.

Airbus A400M

Vanaf 2020 zal de Airbus A400M Atlas in gebruik genomen worden als vervanger van de Herculessen. België schaft samen met Luxemburg acht van deze moderne transporttoestellen aan én een A400 vluchtsimulator. In vergelijking met de Hercules is de A400M groter en kan daardoor meer vracht en/of troepen meenemen. Daarnaast heeft het een groter bereik, kan het sneller vliegen dan de Hercules en is het ook zuiniger in gebruik. De omschakeling moet in 2022 afgerond zijn.

Verkoop

Interesse in de Belgische Herculessen en reserveonderdelen moet voor 28 juni 10 uur kenbaar gemaakt worden. Geïnteresseerde partijen moeten wel bewijs aanleveren dat ze financieel en economische draagkrachtig zijn. Ook wordt bewijs gevraagd van technische- en beroepsbekwaamheid. Verder moeten potentiële kopers goedkeuring van de Amerikaanse overheid ontvangen, omdat er sprake is van een zogeheten ‘Third-Party Transfer’. De verkoopprijs is niet bekend.

Mali

De C-130H Hercules is sinds 1972 in dienst bij het Belgische ‘Defensie Lucht Component’ en heeft sindsdien meerdere moderniseringsprogramma’s ondergaan. Dat de Hercules net als bij overige luchtmachten zich als werkpaard heeft bewezen werd nog eens extra onder de aandacht gebracht. Recent beëindigde de Belgische 15e Wing ‘Operatie BELTAD’ (BELgian Tactical Air Detachment) in Mali. Ter ondersteuning van de VN-operatie MINUSMA was er sinds mei 2018 doorlopend een Hercules in het Afrikaanse land aanwezig. De laatste operationele vlucht vanaf Bamako op 13 mei markeerde tevens de laatste operationele uitzending van de Belgische Hercules.

Tags

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button