AirlinesIncidentenNieuwsProfessionalVeiligheidVliegvelden

A320 en 737 te dicht bij elkaar op Edinburgh Airport

Een Airbus A320 van easyJet en een Boeing 737 van Norwegian kwamen in augustus vorig jaar te dicht bij elkaar op Edinburgh Airport, zo meldt het Engelse Air Accidents Investigation Branch (AAIB).

Landing

De 737 had een afstand van 875 meter op de net twee seconden later opgestegen A320, toen de Boeing de wielen op de baan van Edingburgh Airport zette. Hiermee was de afstand tussen beide toestellen volgens internationale richtlijnen te klein. In totaal zaten er 350 passagiers op de toestellen.

Factoren

Volgens de AAIB lagen verschillende factoren ten grondslag aan het te dicht op elkaar zitten van de twee vliegtuigen. Zo was het vertrek van de A320 iets vertraagd en de snelheid van de 737 hoger dan normaal bij een landing. Daarnaast zat een luchtverkeersleider in opleiding in de verkeerstoren, die nog te weinig ervaring had om de situatie op tijd op te lossen. De instructeur van de verkeersleider vond het veiliger om de 737 te laten landen, dan andere acties te initiëren.

Maatregelen

De AAIB meldt dat de Air Navigation Service Provider inmiddels maatregelen heeft genomen om soortgelijke voorvallen te voorkomen en de procedures rond het opleiden van verkeersleiders te verbeteren.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close