fbpx
HelikoptersMilitairNieuwsProfessional

Boeing en Sikorsky dingen naar Duitse helikopter-order

In reactie op de ‘Call for Competition’ hebben zowel Sikorsky (onderdeel van Lockheed Martin) als Boeing een formeel aanbod gedaan aan Duitsland. Dit hebben beide bedrijven bekend gemaakt.

Vervanging

Duitsland is op zoek naar een nieuwe zware transporthelikopter, ter vervanging van de Sikorsky CH-53G Sea Stallion helikopters. Boeing biedt aan Duitsland de CH-47F Chinook aan, terwijl Sikorsky de CH-53K King Stallion aan Duitsland hoopt te verkopen. Later dit jaar wordt een ‘Request for Proposal’ verwacht van Duitsland, waarna concrete offertes kunnen worden gedaan door Boeing en Sikorsky.

Gemoderniseerd

De Duitse luchtmacht beschikt op dit moment over ongeveer 65 Sikorsky CH-53G Sea Stallion zware transporthelikopters. Begin jaren ’70 kocht Duitsland 110 CH-53G zware transporthelikopters van het Amerikaanse Sikorsky. Daarvan zijn er nu nog zo’n 65 operationeel. Deze toestellen werden in de loop van de jaren een paar keer gemoderniseerd, de laatste keer vanaf 2012.

Hefvermogen

Verwacht wordt dat Duitsland tussen de 45 en 60 nieuwe ‘Schwerer Transporthubschrauber’ (STH) zal aanschaffen, met een totale waarde van vier tot zes miljard euro. Hoewel het hefvermogen van de CH-53 groter is dan dat van de Chinook, is de prijs ook aanzienlijk hoger. De stuksprijs van de CH-53K ligt op dit moment op 130 miljoen US dollar, al kan dit lager uitvallen bij een grote order van Duitsland.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button