fbpx
Air France-KLMBoekenHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Luchtvaartcartoons verzameld – recensie

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van KLM is onlangs een boek verschenen vol luchtvaarthumor en cartoons: ‘First 100 years are tough…’ Oud KLM-vlieger Martin Leeuwis is erin geslaagd om van 25 tekenaars wereldwijd luchtvaartcartoons te verzamelen, die betrekking hebben op onze Koninklijke en andere luchtvaart(historische) onderwerpen. Dat heeft geresulteerd in een leuk geschenkboekje op A5-formaat met een afwisselende inhoud, zowel qua cartoonstijl als qua motief.

Carrière

Samensteller en uitgever Martin Leeuwis begon zijn vliegcarrière bij de Koninklijke Luchtmacht. Na zijn opleiding in Canada was hij tien jaar NF-5 vlieger bij het 314 squadron. Hij was in die tijd de jongste Nederlandse gevechtsvlieger. Zijn homebase was de vliegbasis Eindhoven. In 1984 maakte hij de overstap naar KLM waar hij vloog op de DC-9 en verschillende varianten van de Boeing 737, grotendeels als gezagvoerder. In 2010 ging hij met pensioen met 16.000 vlieguren achter zijn naam op 32 verschillende vliegtuigtypen.

Say again

Vrijwel parallel aan de vliegersloopbaan van Leeuwis loopt zijn ‘carrière’ in de luchtvaarthumor. Hij begon met het verzamelen van grappige voorvallen en voorzag de Amerikaans cartoonist Bob Stevens van de nodige ideeën. Maar de echte doorbraak kwam na zijn ontmoeting met de Nederlandse cartoonist Ton van Andel. In 1982 verscheen hun boek ‘Say again’. Vrijwel iedere luchtvaartprofessional of -hobbyist zal die titel bekend voorkomen. Meer dan 30 humorboeken heeft de uitgever uit Brabant sindsdien gepubliceerd, dus we kunnen gerust spreken van een succesreeks.

Smaak

Humor- en cartoonboekjes zijn niet bedoeld om in één keer achter elkaar uit te lezen. Je bladert wat, bekijkt een aantal cartoons en legt het met een glimlach weer weg. Om een paar dagen later opnieuw een blik te werpen op de komische tekeningen. Humor is sterk onderhevig aan persoonlijke smaak. Dat geldt ook voor de cartoons in ‘First 100 years are tough…’ Sommige zullen meer aanspreken dan andere, maar het aloude gezegde ‘voor elck wat wils’ geldt zeker voor dit onderhoudende boekje.

Naar aanleiding van:

First 100 years are tough…

Samensteller en uitgever: Martin Leeuwis

200 pagina’s, talloze cartoons en illustraties

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button