fbpx
737 MAXAirlinesBestellingenBoeingFinancieelNaast het nieuwsProfessional

‘Airline annuleert MAX-deal van 1 miljard dollar’

Azerbaijan Airlines (AZAL) heeft een deal ter waarde van 1 miljard dollar geannuleerd. Het gaat om het intrekken van een bestelling van tien Boeing 737 MAX-vliegtuigen, zo vertelt een woordvoerder van AZAL aan Reuters.

Schrappen

De Azerbeidzjaanse maatschappij heeft naar aanleiding van de twee crashes met de Boeing 737 MAX-toestellen, waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen, besloten om de bestelling van tien MAX-toestellen te schrappen. De waarde van de deal bedraagt 1 miljard dollar (893 miljoen euro).

Portemonnee

Los van de bestelling die AZAL intrekt, voelt Boeing ook door middel van schadeclaims de gevolgen van de twee crashes in de portemonnee. Zo berekenden analisten van Bloomberg dat, als alle MAX-toestellen in oktober weer zouden vliegen, het bedrag van de schadeclaims tot zo’n 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro) kan oplopen. ‘We schatten de kosten op basis van de normale bedrijfswinst per vliegtuig, per dag dat Southwest Airlines, de grootste operator van de MAX met 34 vliegtuigen, genereert’, aldus de analisten.

Grond

Sinds halverwege maart staan alle Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond. Dat zijn er in totaal zo’n 370, waaronder toestellen bij CorendonTui en Ryanair. In de afgelopen dagen hebben verschillende maatschappijen aangegeven een schadevergoeding van Boeing te willen, omdat zij inkomsten mislopen en kosten moeten maken om het gat in hun MAX-vloot op te vangen.

Azerbaijan Airlines

De luchtvaartmaatschappij Azerbaijan Airlines is op zeven april 1992 opgericht en heeft de hoofdvesting in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De airline is eigendom van de overheid. De maatschappij vliegt op 40 bestemmingen in 25 landen. De vloot van de airline bestaat uit 21 vliegtuigen waarvan veertien Airbus-toestellen en zeven Boeing’s waaronder twee 787-8 Dreamliners.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button