fbpx
FinancieelMilitairNieuwsProfessional

‘Amerika subsidieert onder voorwaarden Oost-Europese defensie’

De Verenigde Staten hebben recent een subsidieprogramma gelanceerd onder de naam ‘European Recapitalization Incentive Program’. Doel van het programma is om Oost-Europese landen te ondersteunen bij de aankoop van nieuw defensiematerieel. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Russisch

Dit schrijft Defense News. Veel Oost-Europese (voormalige Warschau-Pact) landen hebben nog defensiematerieel in gebruik van Russische makelij. Om minder afhankelijk te worden van Rusland voor onderdelen en onderhoud, willen deze landen hun verouderde Russische tanks, helikopters en vliegtuigen maar al te graag inwisselen voor Westerse toestellen en voertuigen. Om hen tegemoet te komen in de kosten, is Amerika gestart met een subsidieprogramma.

Helikopters

Voor het lopende boekjaar is in totaal 190 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor zes landen. Voor Albanië, Bosnië-Herzegovina en Slowakije zou het gaan om de mogelijke vervanging van Mi-8 en Mi-17 helikopters. Noord-Macedonië, Kroatië en Griekenland zouden subsidie kunnen krijgen voor de aanschaf van pantservoertuigen. Mogelijk komt er volgend jaar een nieuwe ‘subsidieronde’ voor landen als Polen, Hongarije en de Baltische staten.

Voorwaarden

Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan de subsidies. Zo worden de ontvangende landen geacht eenzelfde bedrag als de subsidie bij te leggen voor de aankoop van het materieel. En de landen moeten beloven niet opnieuw Russisch materieel aan te schaffen. Maar de belangrijkste voorwaarde is dat Amerikaanse helikopters of voertuigen gekocht moeten worden. Vanuit Amerikaans perspectief snijdt het mes aan twee kanten; Europese bondgenoten raken van het Russisch materieel af èn de Amerikaanse wapenexport wordt gestimuleerd.

Concurrentie

Voor zover bekend is er nog geen officiële reactie vanuit de Europese Unie op dit Amerikaanse initiatief. Mogelijk zullen Europa en de Europese defensie-industrie hier niet positief op reageren, omdat het beschouwd kan worden als staatssubsidie en concurrentievervalsing.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button