Editors choiceNieuwsNL nieuwsSchiphol AirportSlots

Waarom KLM-partner Delta wel kan groeien op Schiphol

Schiphol zit al bijna twee jaar vol, en toch weet Delta nieuwe, extra, routes te lanceren. Hoe komen de Amerikanen aan de slots? Up zocht het uit.

Vol

Er zijn geen slots meer te vergeven; Schiphol is immers vol. Toch voegde Delta vorige week nog een nieuwe route toe, die naar Tampa. Vorig jaar lanceerde de maatschappij de routes naar Los Angeles en Orlando. De frequentie naar New York werd verhoogd.

Helpen

Delta ‘krijgt’ haar slots van KLM. Een woordvoerder van KLM bevestigt dit in ieder geval voor de route naar Tampa en Los Angeles. Hij zegt daarbij: “Het is gebruikelijk in de joint venture-samenwerking dat we elkaar helpen met slots.”

Beste resultaten

De twee maatschappijen hebben een joint venture voor vluchten over de Atlantische Oceaan. Dat houdt in dat kosten en opbrengsten worden gedeeld. Het maakt in feite dus niet uit wie een route vliegt. Steve Sear, topman allianties bij Delta zei daarover eerder tegen Up: “We maken de planning gezamenlijk en we kijken daarbij naar wie de beste resultaten uit een bepaalde route kan halen.”

Gezamenlijk

Een woordvoerder van Delta bevestigt de gezamenlijkheid wat betreft de slots; en zegt het wat sterker dan de KLM-woordvoerder: “Delta en KLM beheren gezamenlijk de gemeenschappelijke slot-portfolio op Schiphol.”

Minder

Slots verkopen is (nog) niet toegestaan in Nederland, maar slots mogen wel worden overgedragen binnen samenwerkingsverbanden of bijvoorbeeld van dochter- naar moedermaatschappij. Ondanks de nieuwe vluchten van Delta blijft het totaal aantal slots op Schiphol hetzelfde. Er moeten dus ook vluchten ‘af’. KLM wil niet zeggen op welke routes er minder gevlogen wordt.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/