Editors choiceNieuwsProfessionalVliegvelden

Ook luchthavens krijgen invloed op richtlijnen voor slots

Behalve luchtvaartmaatschappijen en het overkoepelend orgaan voor slotcoördinatoren, krijgen in de toekomst ook luchthavens invloed op het opstellen van de richtlijnen voor de uitgifte van slots.

ACI

Dat heeft Airports Council International (ACI) World, de brancheorganisatie voor luchthavens, bekendgemaakt. De ACI, IATA en de Worldwide Airport Coordinators Group (WWACG) hebben daar een overeenkomst toe getekend op de IATA-conferentie in Seoul.

Gereguleerd

De regels voor de uitgifte van slots, de Worldwide Slot Guidelines (WSG), worden nu opgesteld door IATA en de slotcoördinatoren en gepubliceerd door IATA. De autoriteiten in veel landen hanteren die regels ook. Meer dan tweehonderd luchthavens zijn ‘gereguleerd’. Dat wil zeggen dat de vraag naar slots op bepaalde momenten groter is dan het aanbod. 

Reizigers 

Volgens de koepel van luchthavens, krijgen zij en IATA en de slotcoördinatoren voortaan evenveel te zeggen over de regels voor de slotuitgifte. “Waarbij het belang van de reizigers centraal staat in het proces.” Hoe daar precies invulling aan wordt gegeven, wordt niet duidelijk. Ook niet waarom de huidige richtlijnen daar niet aan zouden voldoen. 

Capaciteit

“Slotcoördinatie gebaseerd op wereldwijde standaarden helpt om de capaciteit maximaal te benutten, vertragingen te voorkomen en de reizigerservaring te verbeteren”, aldus ACI. Volgens de ACI en IATA verdubbelt het luchtvaartverkeer tussen nu en 2030. “Dit benadrukt de noodzaak voor luchthavens en maatschappijen om het maximale te halen uit de bestaande infrastructuur.”

Investeren 

De nieuwe bestuursstructuur ‘biedt de ideale basis om het uitgifteproces voor slots regelmatig te beoordelen’. Volgens IATA zal de nieuwe werkwijze nog beter tegemoetkomen aan de ‘veranderende behoeften van de markt’. Maar tekent de brancheorganisatie voor de luchtvaartmaatschappijen erbij aan, investeren in moderne luchthavens en verkeersleiding blijven nodig. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/