fbpx
Editors choiceNieuwsProfessionalVliegvelden

Ook luchthavens krijgen invloed op richtlijnen voor slots

Behalve luchtvaartmaatschappijen en het overkoepelend orgaan voor slotcoördinatoren, krijgen in de toekomst ook luchthavens invloed op het opstellen van de richtlijnen voor de uitgifte van slots.

ACI

Dat heeft Airports Council International (ACI) World, de brancheorganisatie voor luchthavens, bekendgemaakt. De ACI, IATA en de Worldwide Airport Coordinators Group (WWACG) hebben daar een overeenkomst toe getekend op de IATA-conferentie in Seoul.

Gereguleerd

De regels voor de uitgifte van slots, de Worldwide Slot Guidelines (WSG), worden nu opgesteld door IATA en de slotcoördinatoren en gepubliceerd door IATA. De autoriteiten in veel landen hanteren die regels ook. Meer dan tweehonderd luchthavens zijn ‘gereguleerd’. Dat wil zeggen dat de vraag naar slots op bepaalde momenten groter is dan het aanbod. 

Reizigers 

Volgens de koepel van luchthavens, krijgen zij en IATA en de slotcoördinatoren voortaan evenveel te zeggen over de regels voor de slotuitgifte. “Waarbij het belang van de reizigers centraal staat in het proces.” Hoe daar precies invulling aan wordt gegeven, wordt niet duidelijk. Ook niet waarom de huidige richtlijnen daar niet aan zouden voldoen. 

Capaciteit

“Slotcoördinatie gebaseerd op wereldwijde standaarden helpt om de capaciteit maximaal te benutten, vertragingen te voorkomen en de reizigerservaring te verbeteren”, aldus ACI. Volgens de ACI en IATA verdubbelt het luchtvaartverkeer tussen nu en 2030. “Dit benadrukt de noodzaak voor luchthavens en maatschappijen om het maximale te halen uit de bestaande infrastructuur.”

Investeren 

De nieuwe bestuursstructuur ‘biedt de ideale basis om het uitgifteproces voor slots regelmatig te beoordelen’. Volgens IATA zal de nieuwe werkwijze nog beter tegemoetkomen aan de ‘veranderende behoeften van de markt’. Maar tekent de brancheorganisatie voor de luchtvaartmaatschappijen erbij aan, investeren in moderne luchthavens en verkeersleiding blijven nodig. 

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button