fbpx
MilitairNieuwsProfessional

SAAB mikt op Canadese Gripen order

Voor het einde van dit jaar verwacht Canada alle offertes te hebben ontvangen voor het nieuwe gevechtsvliegtuig voor de Royal Canadian Airforce (RCAF). Het Zweedse vliegtuigconcern SAAB is één van de vier fabrikanten die hoopt het contract binnen te halen. De order betreft 88 toestellen, met een totale waarde tussen de elf en veertien miljard dollar.

Lokaal

Eén van de oorspronkelijke voorwaarden is dat fabrikanten hierin ook de Canadese economie tegemoet moeten komen. In een landelijke Canadese krant geeft SAAB aan bereid te zijn om hun JAS-39 Gripen E lokaal te produceren. Een topman van SAAB Canada werd in de betreffende krant geciteerd: “Als dat de wens is van Canada, dan kan daar zeker aan tegemoet worden gekomen.”

Brazilië

Dat dit mogelijk is laat de Zweedse vliegtuig fabrikant al zien in Brazilië. In de order met de Braziliaanse luchtmacht is namelijk overeengekomen dat vijftien van de 36 Gripen E’s in het Zuid-Amerikaanse land geproduceerd zullen worden. In de buurt van Sao Paulo worden onderdelen van de Gripen E geproduceerd die vervolgens bij het Braziliaanse Embraer geassembleerd worden.

Versoepeling

Onlangs heeft Canada de voorwaarden versoepeld, ten gunste van Lockheed Martin. In eerste instantie moesten fabrikanten namelijk garanderen dat 100% van de waarde van de order terug moest vloeien in de Canadese economie. Na een klacht vanuit de Verenigde Staten is deze clausule nu geschrapt. In een verklaring geeft Boeing aan verrast te zijn door de wijziging. Concurrent Lockheed Martin zou door deze oorspronkelijke clausule namelijk uitgesloten worden van deelname. Desalniettemin denkt Boeing een interessant bod uit te kunnen brengen, zelfs wanneer deze wijziging wordt doorgevoerd. Canada is echter één van de deelnemende landen aan het F-35 programma, dus het uitsluiten van Lockheed Martin zou eerdere investeringen teniet hebben gedaan.

Kandidaten

De eventuele keuze om lokaal te bouwen zal meegenomen worden in de Request for Proposal (RFP) die naar verwachting rond juli uitgegeven zal worden. De toekenning van het contract wordt eind 2021 of begin 2022 verwacht. De eerste nieuwe gevechtsvliegtuigen moeten dan in 2025 afgeleverd worden en Initial Operating Capability (IOC) zal in 2026 worden bereikt. De huidige CF-18 Hornet vloot zal uiterlijk 2032 buiten dienst gesteld worden, wanneer alle toestellen van diens opvolger afgeleverd zijn.
Andere kandidaten naast SAAB zijn Airbus Defense (met de Eurofighter Typhoon), Boeing (met de F/A-18E/F Super Hornet) en Lockheed Martin (met de F-35 Lightning). Eind vorig jaar trok het Franse Dassault de Rafale al terug uit de competitie.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button