Historische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

50 jaar terug: Tupolev voor het eerst door geluidsbarrière | Video

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat de Tupolev Tu-144 voor het eerst door de geluidsbarrière heen brak. Maar het toestel heeft het niet lang overleefd.

Tu-144

De toenmalige Sovjet-leider Chroesjtsjov gaf in 1961 opdracht tot het ontwikkelen van een supersonisch passagiersvliegtuig, wat de Tupolev Tu-144 werd. Het was de tegenhanger van de Frans-Britse Concorde, die moest worden overtroffen. Twee maanden voor de eerste vlucht van de Concorde vloog de Tu-144 voor het eerst: op 31 december 1968.

Geluidsbarrière

Op 5 juni 1969 brak de Tu-144 voor het eerst door de geluidsbarrière heen. Dit gebeurt wanneer een vliegtuig sneller dan het geluid vliegt. Dit resulteert in een harde knal.

Ongeluk

Het eerste toestel stortte op 3 juni 1973 neer tijdens een luchtshow in Parijs en een tweede toestel vloog op 23 mei 1978 in brand. De piloten maakten een noodlanding, maar dat liep niet goed af. De allerlaatste passagiersvlucht werd op 1 juni 1978 gemaakt, maar de productie ging nog door tot 1984. In totaal zijn er 17 Tu-144’s gebouwd.

Restauratie

Een groep Russische enthousiastelingen knapten het toestel in 2006 op onder registratienummer CCCP-77115. In 2007 werd het tentoongesteld op een luchtshow in Moskou. Toen was het zelfs mogelijk om er een rondje mee te taxiën.

Take off

Op onderstaande video is de take off van het toestel te zien.
Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button