fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Bulgarije vervangt MiG-29 door F-16

Bulgarije is van plan om Lockheed Martin F-16’s te gaan aanschaffen als vervanger van de MiG-29. Dit heeft het Bulgaarse ministerie van defensie bekend gemaakt in een persbericht.

Toestemming

Recent gaf het Amerikaanse Congres en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming voor de export van acht Block 70/72 F-16’s aan Bulgarije. Dit zijn nieuw gebouwde F-16’s van de allermodernste variant. Totale waarde van de exportorder bedraagt 1,6 miljard US dollar, voor acht toestellen inclusief bewapening en bijbehorende apparatuur.

Onderhandelingen

Het Bulgaarse ministerie van Defensie verwacht binnen twee weken een ‘Letter of Acceptance’, met een contractvoorstel. Vervolgens kunnen de onderhandelingen beginnen over de uiteindelijke prijs. Het Bulgaarse ministerie schrijft dat de verwachte prijs niet meer zal bedragen dan 1,2 miljard US dollar. Eerder had het Bulgaarse parlement 1 miljard US dollar als maximum prijs gesteld, maar in tweede instantie mocht dit maximum toch worden overschreden.

Opmerkelijk

De keuze voor acht van deze allermodernste F-16’s is toch opmerkelijk, gezien de hoogte van de totaalprijs. Buurland Roemenië kocht in 2014 twaalf tweedehands F-16’s voor minder dan 500 miljoen US dollar. Zweden zou aan Bulgarije tien SAAB JAS-39 Gripens hebben aangeboden voor een prijs van 1 miljard dollar.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button