fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Dertig Dakota’s bijeen voor herdenking D-Day Normandië

Een dertigtal historische DC-3/C-47 Dakota transportvliegtuigen zijn deze week vanuit Europa en de Verenigde Staten bijeengekomen vanwege de herdenking van de geallieerde invasie in Normandië. Op 6 juni is het precies 75 jaar geleden dat operatie ‘Overlord’ van start ging.

Parachutisten

De historische vliegtuigen verzamelden eerder deze week op het Britse vliegveld Duxford. Gistermiddag zijn de Dakota’s in formatie het Kanaal overgestoken richting Frankrijk, zo meldde ‘Daks over Normandy’ dat het evenement organiseert. Uit een aantal van de toestellen sprongen parachutisten, sommigen gekleed in uniformen uit de Tweede Wereldoorlog. De Dakota’s zijn daarna geland op het vliegveld van Caen-Carpiquet.

Berlijn

Tot en met 8 juni blijven de vliegtuigen in Normandië voor verschillende herdenkingsvluchten. De Nederlandse Dakota van DDA Classic Airlines (PH-PBA), zal vanuit Nederland naar Caen vliegen. Vervolgens zullen een aantal Dakota’s doorvliegen naar Duitsland. Vanaf 10 juni vindt onder meer op het vliegveld Wiesbaden-Erbenheim de herdenking plaats van 70 jaar ‘Berlijnse luchtbrug’.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button