ColumnGeneral aviationGoofLiefhebberNaast het nieuws

Euforie! | Column Goof

Precies vandaag komt het bericht door dat een Nederlander met een Yak-52 omgekomen is in Australië. Via de diverse sociale platforms communiceert vrijwel de hele Nederlandse Yak-community over het ongeval. Tot op heden blijkt niemand de man te kennen. 

Welke gedachten zijn er? 

Twee. Allereerst: er zijn grote risico’s. Heel grote zelfs. De hele Nederlandse gemotoriseerde light aviation is nog geen vijfentwintighonderd man/vrouw groot. Per jaar is er gemiddeld één dodelijk ongeval. Zet dat eens af tegen een miljoen actieve motorrijders en je komt op vierhonderd doden per jaar. Wat een getal. 

Zelf ben ik in pakweg dertig jaar zeven bekenden verloren, waaronder twee vrienden. Chronologisch: Hein Jonkers. Gerry van Oortmarssen. Jur Teernstra. Bert Huizenga en Marlotte Dingemans. Ewald Polinder en Gerard van Eijk.   

Wat me altijd fascineert is de enorme discrepantie. Ze komen niet om in de file, en niet op hun werk. Niet in hun slaap, niet vallend van ladders tijdens het schoonmaken van de dakgoot. Niet tijdens de afwas of tijdens een familiefeestje. 

Nee, het zijn momenten van ongebreidelde euforie, van opperste verrukking. Vliegen! De passie, de hartstocht, vaak de grootste van het leven. Op een prachtige dag één zijn met het uitspansel, vliegend, vol van verrukking, in een prachtige machine. Dan is hij opeens daar: Magere Hein.

Goof Bakker

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl, en afgelopen dinsdag NRC/Handelsblad & NRC Next over Catalina en Dakota’s.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close