F-35MilitairNieuwsProfessional

‘VS stopt mogelijk training Turkse F-35 piloten’

De Verenigde Staten overweegt om de training van Turkse F-35 piloten, die in de VS de training volgen, stop te zetten. Dit is een gevolg van een potentiële aankoop van een Russische defensiesysteem door Turkije, zo meldt Reuters.

S-400

Het conflict gaat over het feit dat Turkije mogelijk een Russisch luchtverdedigingssysteem zal kopen, de S-400. Dat is een mobiel raketsysteem dat vanaf de grond toestellen uit de lucht kan schieten. Het systeem is onder andere gemaakt om de F-35 straaljager, van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin, uit de lucht te halen. Precies het toestel waarvan Turkije er mogelijk 100 van wil kopen, en waar een prijskaartje van 9 miljard dollar aan hangt (7,98 miljard euro).

Training

Op dit moment zijn er op Amerikaanse bodem vier Turkse piloten aan het trainen met de F-35 en zijn er nog twee Turkse piloten werkzaam als instructeurs op de Luke Air Force Base in de staat Arizona. Ook zijn er nog 20 Turkse onderhoudsmedewerkers op de basis. Deze Turkse militairen zouden mogelijk hun training niet mogen vervolgen als Turkije besluit het S-400 systeem aan te schaffen. Er is nog geen formele beslissing genomen om de training stop te zetten.

Conflict

De Amerikanen hebben er problemen mee dat als de Turken het raketsysteem van de Russen kopen, de Russen gebruik kunnen maken van de kennis die de Turkse piloten hebben opgedaan over de F-35. Zo zou Rusland de S-400 kunnen modificeren en verbeteren om de Amerikaanse F-35’s makkelijker uit de lucht te schieten.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close