ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Blitzbomber! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren in 2010, was de Me-262 voor het eerst in het openbaar te zien. Het was op de ILA, Berlijn, en ik was er ook. Dit schreef ik er over, negen jaar geleden. 

De oude Duitser helt achterover met gebogen knieën. Zijn rug is krom. Maar helaas de verkeerde kant op. Zijn troebele ogen draaien hoog in de kassen. Het kost hem enorme moeite om de slanke Me262 in der Himmel über Berlin te kunnen volgen. 

De hoop – de zijne? – op de overwinning, was ooit op deze elegante Zweistrahler gevestigd. Dit wonderwapen zou de hemel gaan schoonvegen van de gehate Ami-‘s en hun Viermots. Zwo Sechs Zwo! Die Schwalbe! Der Blitzbomber! 

De jongeren kijken niet eens omhoog. Ze loeren naar het schermpje op hun camera. Verveeld scrollen ze door hun eerder gemaakte foto’s. De primitieve straaljager daarboven doet ze niks. Nur ne alte Rappelkiste. Stop er maar mee. Genug. Das reicht so. Laat het moderne spul nog maar weer wat rondjes draaien. Met afterburner en variable thrust. 

Zelf kan ik er niet genoeg van krijgen. De eerste straaljager. En meteen de mooiste. 

Goof Bakker

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close