fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

F-16 40 jaar bij Koninklijke Luchtmacht | Foto’s

Het is dit weekend precies 40 jaar geleden dat de eerste F-16 op Vliegbasis Leeuwarden landde. Daarvoor werd vrijdag een speciale vlucht gevlogen boven Friesland.

Polly grey

Twee F-16’s van 322 squadron, een Hawker Hunter en een Spitfire maakten vrijdagmiddag een speciale vlucht boven de provincie. Na de landing kreeg de Spitfire het embleem ‘Polly Grey’ op de romp, de mascotte van het 322 squadron.

Op Twitter publiceerde de Koninklijke Luchtmacht foto’s van de vier vliegtuigen boven Friesland.

Staart

Ook werd de staart van een F-16 speciaal voor het 40-jarig jubileum voorzien van een nieuwe schildering met daarop ’40 years 1979 – 2019′.

Grandioos

In de media werd de F-16 destijds gezien als de ‘wapenaankoop van de eeuw’ en de ‘grootste investering in de Nederlandse Defensie ooit verricht’. Toen het toestel voor het eerst aan het publiek werd getoond stond iedereen perplex. De eerste demonstratievlucht werd gevlogen naast een F-4 Phantom. Eén van de toeschouwers zei toen: “Het is echt belachelijk zo kort als ‘ie draait. Het is grandioos. Dat andere ding blijft nergens. Potverdikkie, dat is het vliegtuig van de toekomst.”

F-35

Momenteel wordt de F-16 langzaam uitgefaseerd in de overgangsfase naar de F-35 Lightning II. In 2019 worden 8 F-35’s geleverd en in de daaropvolgende jaren nog eens 27. In 2013 werden twee testtoestellen ontvangen. Sindsdien zijn er enkele technici en vliegers opgeleid op het toestel. In januari 2014 haalden 6 technici en 1 vlieger hun certificaat voor het nieuwe vliegtuig.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button