LiefhebberMilitairNaast het nieuws

F-16 40 jaar bij Koninklijke Luchtmacht | Foto’s

Het is dit weekend precies 40 jaar geleden dat de eerste F-16 op Vliegbasis Leeuwarden landde. Daarvoor werd vrijdag een speciale vlucht gevlogen boven Friesland.

Polly grey

Twee F-16’s van 322 squadron, een Hawker Hunter en een Spitfire maakten vrijdagmiddag een speciale vlucht boven de provincie. Na de landing kreeg de Spitfire het embleem ‘Polly Grey’ op de romp, de mascotte van het 322 squadron.

Op Twitter publiceerde de Koninklijke Luchtmacht foto’s van de vier vliegtuigen boven Friesland.

Staart

Ook werd de staart van een F-16 speciaal voor het 40-jarig jubileum voorzien van een nieuwe schildering met daarop ’40 years 1979 – 2019′.

Grandioos

In de media werd de F-16 destijds gezien als de ‘wapenaankoop van de eeuw’ en de ‘grootste investering in de Nederlandse Defensie ooit verricht’. Toen het toestel voor het eerst aan het publiek werd getoond stond iedereen perplex. De eerste demonstratievlucht werd gevlogen naast een F-4 Phantom. Eén van de toeschouwers zei toen: “Het is echt belachelijk zo kort als ‘ie draait. Het is grandioos. Dat andere ding blijft nergens. Potverdikkie, dat is het vliegtuig van de toekomst.”

F-35

Momenteel wordt de F-16 langzaam uitgefaseerd in de overgangsfase naar de F-35 Lightning II. In 2019 worden 8 F-35’s geleverd en in de daaropvolgende jaren nog eens 27. In 2013 werden twee testtoestellen ontvangen. Sindsdien zijn er enkele technici en vliegers opgeleid op het toestel. In januari 2014 haalden 6 technici en 1 vlieger hun certificaat voor het nieuwe vliegtuig.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close