fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Storm sloopt hangar en vliegtuig Hoogeveen

Een zware storm heeft afgelopen woensdag flink huisgehouden op vliegveld Hoogeveen. Daarbij werden zes hangars beschadigd.

Ravage

Eén hangar (romney loods) is zelfs compleet met grondankers en bielzen weggevaagd. Ook zijn enkele vliegtuigen zwaar beschadigd, waaronder een ‘D-Day’ Stinson. De ravage op en in de omgeving van het vliegveld was aanzienlijk. Plaatwerk van een hangaar was tot honderden meters weggewaaid, brokstukken hingen zelfs in de bomen.  

D-Day

De Aeronca 7AC Champion uit 1946 moet waarschijnlijk als total loss worden beschouwd. Een andere toestel, een Stinson L5 in D-Day kleuren, zou meedoen aan de herdenkingen in Normandië. Dat kon uiteraard niet doorgaan. De hangardeuren waren naar binnen gewaaid en op het toestel gevallen. De propeller is kapot, het hoogteroer beschadigd en er zitten diepe deuken in de motorkap en vleugel. De schade aan de Stinson (uit 1942) bedraagt meer dan een halve ton en de verzekering dekt geen stormschade. Het vliegtuig is nog wel te repareren, daarom is vlieger Marc van Hulzen een crowdfunding actie gestart.

Copyright Marc van Hulzen

De Stinson in betere tijden. Copyright Remco de Wit

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button