fbpx
Editors choiceFrequente reizigersKLMNaast het nieuwsNL Nieuws

KLM-huisje nummer 100 wordt …….

Op 7 oktober van dit jaar bestaat KLM honderd jaar. Traditiegetrouw -althans sinds 1994- ziet een nieuwe KLM-huisje het levenslicht op de verjaardag van KLM. Dat moet dit jaar wel een bijzondere worden. 

Collectie

Voor 1994 werden de Delfts blauwe KLM-hebbedingetjes willekeurig uitgegeven, soms een paar jaar niet. Dat jaar, op de 75ste verjaardag van de maatschappij, werden in één keer maar liefst vijftien huisjes aan de collectie toegevoegd.

Paleis

Sindsdien gaan de nummers van de huisjes en de leeftijd van KLM gelijk op. De meest gewilde huisjes, zijn juist die zonder nummers. Zoals de Ridderzaal, de Goudse Waag, theater Carré en paleis ‘T Loo. Maar vooral het Paleis op de Dam, dat in het verleden aan pasgetrouwde reizigers werd gegeven en later nog eenmalig werd uitgereikt aan businessclass-passagiers op de dag van de kroning van Willem-Alexander.

Molen

“Huisje nummer 100 wordt het Paleis op de Dam”, zegt een senior purser van KLM dan ook stellig. “Omdat die maar in beperkte oplage is uitgegeven en er veel vraag naar is. Bovendien is het een hele mooie.” Een frequent flyer die het gesprek opvangt, meent dat het een molen wordt. “Die is er nog niet en Hollandser dan dat wordt het niet.”

Toren

Ook de redactie van Up in ten Sky boog zich over de vraag wat het huisje zou kunnen worden. “Het wordt helemaal geen huisje. Het wordt de verkeerstoren op Schiphol”, meent een redacteur. “Schiphol en KLM zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de toren is het eerste dat passagiers zien als ze op Schiphol landen. Misschien wordt het uit historisch perspectief de oude toren.”

©KLM

Curacao

De KLM-huisjes zijn tegenwoordig altijd replica’s van panden in Nederland, met uitzondering van het Penha-gebouw dat op Curacao staat. Vaak zijn het -met alle respect- gewone grachtenpanden. Maar regelmatig zijn het ook bijzondere panden, zoals musea, het Anne Frankhuis, de Heineken-brouwerij of Hotel New York. Of gebouwen met een duidelijke link naar KLM.

Plesman

Huisje 99 was het pand van Douwe Egberts, de koffie die de maatschappij sinds vorig jaar schenkt. En bijvoorbeeld het huis van Anthony Fokker, dat uitkwam in het jaar dat KLM afscheid nam van de Fokkers. Ondanks uitgebreid zoeken, hebben we het geboortehuis van Albert Plesman, de grondlegger van KLM, niet kunnen vinden. Het zou in Den Haag moeten staan en KLM weet wellicht wel waar. 

©KLM

Rijksmuseum 

Een goede kanshebber is volgens de meerderheid op de redactie het Rijksmuseum. Een mooi en iconisch gebouw, met een duidelijke link naar het toerisme in Nederland en KLM heeft een aantal maal samengewerkt met het Rijks. Of één van de hoofdkantoren van KLM. Het tweede Haagse hoofdkantoor van KLM aan de Hofweg werd huisje 75. Het derde stond aan de Plesmanweg.

KLM

Maar het allereerste, op de bovenverdieping van Herengracht 13, bestaat ook nog niet als miniatuur. Onze hoofdredacteur denkt dan ook dat deze het wordt. “Een puur KLM-pand. De verjaardag is immers van KLM zelf, niet van het Rijks of Schiphol. Het is ook nog een monumentaal grachtenpand, maar vooral, waar het voor KLM begon.”

Fokker

Een medewerker van KLM gooit het huidige hoofdkantoor in de strijd. Het gebouw in Amstelveen heeft van bovenaf de vorm van een vliegtuig. Misschien wordt het wel een vliegtuig! Fokker bestaat immers ook 100 jaar. Maar dat is geen huisje natuurlijk….

100

Eerlijk gezegd, we denken van alles, maar we weten het niet. Denkt u te weten wat huisje 100 wordt of zou moeten zijn? Laat het ons weten in de comments hieronder. We zijn benieuwd. 

Bestel nu een unieke aviationtag van de Super Guppy!

Deze vliegende 'goudvis' is met haar rijke geschiedenis een unicum in de luchtvaart.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button