ColumnGeneral aviationGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Stickers uitdelen | Column Goof

Precies vandaag, maar dan in 2017, presenteerden we de prachtige O-2 van de Stichting Postbellum aan het publiek op de Cosford Airshow in Engeland.

Airshows! Het verhaal vertellen komt wel je de neus uit, op een gegeven moment. Dat het toestel van ’69 tot 1971 in Vietnam geweest. Gebruikt werd door Forward Air Controllers. ‘U weet wel, van de film Bat 21.’

Ongeveer twee procent van de bezoekers zegt vervolgens: ‘Ja die heb ik gezien!’ Ongeveer één procent begint er zelf over.

Tegenwoordig voeg ik aan het verhaal toe dat exact ons toestel (USAF 21300) in Vietnam gevlogen werd door een Australiër, die ons in Teuge is komen opzoeken. Vinden de mensen prachtig.

Is er iemand ècht geïnteresseerd dan vertel ik dat ik in de VS met verschillende FAC-vliegers gesproken heb. Eentje daarvan vertelde mìj weer dat het in het toestel eigenlijk ontwikkeld was om met een observator te vliegen. Vandaar de extra ramen aan de rechterzijde.

Het was echter zo’n enorme teringherrie tussen die twee motoren, dat communicatie vrijwel onmogelijk was (er was nog geen DNR). Sommigen hielden vol, maar hij was maar alleen gaan vliegen.

‘I’ve seen the Vietnam War through the small triangle window on the left side. When I spotted the enemy I kept a binocular pinched between my shoulder and my chin. Then I made a mixture of Skyraiders, helicopters and sometimes some Navy Skyhawks for the attack. All while fumbling with the knobs and buttons on the radiostack on my right.”

Zeg zelf: de man had wel wat gedaan in zijn leven. Meer in elk geval dan stickers uitdelen.

Goof Bakker

[email protected] 

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button