fbpx
DefensieEditors choiceMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

Amerika verwijdert Turkije uit F-35 programma

Met ingang van vandaag, zet Amerika de eerste stappen om de Turkse deelname aan het Lockheed Martin F-35 programma te beëindigen. Dit staat te lezen in een brief die de Amerikaanse minister van Defensie Shanahan op 6 juni aan zijn Turkse collega Akar heeft gestuurd.

Opleiding

Allereerst mag Turkije niet deelnemen aan de vergadering van F-35 Chief Executive Officers op 12 juni in Brussel. Turkse F-35 piloten die deze maand hun opleiding zullen afronden, mogen deze nog afmaken. Alle Turkse piloten die nu op de Amerikaanse vliegbases Luke en Eglin hun training op de F-35 volgen, moeten uiterlijk op 31 juli het land hebben verlaten. Volgens Air Force Magazine geldt dat ook voor andere vertegenwoordigers van Turkije, die vanwege het F-35 programma in de Verenigde Staten zijn.

Raketsysteem

Reden voor deze ingrijpende stap is de geplande levering van Russische S-400 luchtdoelraketten aan Turkije. Het raketsysteem zou informatie kunnen verzamelen over de geheime technologie van de F-35. Amerika wil niet dat deze informatie in Russische handen komt.

Fokker

Verder schrijft het Pentagon in een persbericht dat de Turkse luchtvaartindustrie geen nieuwe opdrachten zal krijgen voor F-35 onderdelen. Intussen wordt gezocht naar andere bedrijven buiten Turkije, die de orders kunnen overnemen. Fokker Elmo (onderdeel van GKN Aerospace) heeft een productiefaciliteit in het Turkse Izmir, waar onderdelen voor de F-35 worden gemaakt. De kans is groot dat deze locatie ook gevolgen zal ondervinden van de Amerikaanse beslissing.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button