Groningen AirportHistorische luchtvaartLicht en luchtigLiefhebberNaast het nieuwsNL nieuws

Groningen Airport schenkt onderdelen historisch vliegtuig aan Aviodrome

Groningen Airport Eelde heeft onderdelen van het historische vliegtuig de Pander EC60 aan het luchtvaartmuseum Aviodrome geschonken, zo meldt het vliegveld.

Werkzaamheden

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de bouw van een zonnepark bij Groningen Airport Eelde zijn er wrakstukken van een Pander EC 60 gevonden. Er zijn meerdere onderdelen gevonden van het in 1931 neergekomen toestel. De vondst werd gedaan in de ondergrond op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan.

Uitbreiding

Raymond Oostergo, Manager collectie- en vliegoperaties bij Aviodrome: ‘De komst van Pander EC60 is een zeer welkome uitbreiding op onze collectie. Vliegtuigen van Pander, een Nederlandse bouwer in de beginjaren van de luchtvaart, ontbraken tot op heden in onze collectie. Het verhaal achter dit specifieke vliegtuig, gevonden op Groningen Airport Eelde, maakt het een unieke schenking.’

Laatste vlucht

Volgens de luchthaven zijn er meerdere onderdelen van het vliegtuig gevonden. ‘Onder andere een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen leidden naar de resten van het type vliegtuig Pander. Een duik in het archief wijst uit naar het verhaal over piloot Haijo Hindriks. Een pionier in de Nederlandse luchtvaart en medegrondlegger van vliegveld Eelde. Op 9 juni 1931 stortte hij met zijn vliegtuig neer op Groningen Airport Eelde en overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de rompcode PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort.’

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/