fbpx
IncidentenNieuws

Gecrashte Aeroflot Superjet was te zwaar en vloog te snel – Rapport

De Sukhoi Superjet 100 die in mei crashte werd geraakt door bliksem waardoor het autopilot-systeem het niet meer deed. Ook zou het toestel te snel vliegen bij het naderen van de landingsbaan en te zwaar zijn.

Noodlanding

Vlucht SU1492 vertrok op 5 mei rond 16.55 vanaf Moskou naar Moermansk. Het toestel maakte kort daarna een noodlanding op Moskou’s Sheremetyevo airport. Het toestel vatte vlam en er kwamen 41 mensen om het leven. 37 personen overleefden het ongeluk.

Brand

Uit onderzoek van de autoriteiten blijkt dat het toestel werd geraakt door de bliksem, waardoor het autopilot-systeem uitviel. Bij de noodlanding was er sprake van een zeer harde landing waardoor er brand ontstond. Ook was de snelheid bij de daling te hoog en bevatte het toestel te veel gewicht.

Oorzaak

De onderzoekers konden niet één oorzaak toewijzen aan de crash. Maar de Interstate Aviation Committee kon wel een reconstructie maken.

Bliksem

“Holy Christ”, riep een van de crewleden nadat de bliksem was ingeslagen in het toestel. Toen ging een alarm af en viel het autopilot-systeem uit. Even later hielden de communicatiesystemen ermee op waardoor er een noodfrequentie moest worden opgezet om contact te onderhouden met de luchtverkeersleiding.

Geen zorgen

De crew zei daarop tegen de verkeersleiding dat ondanks deze problemen er geen zorgen waren maar dat ze voor de zekerheid wel naar de luchthaven terugvlogen.

Dwalend

In het rapport wordt ook gesteld dat het toestel te zwaar was tijdens de landing, er te snel werd gevlogen en dat de benadering van de landingsbaan soms wat ‘dwalend’ was.

Fout

Ondanks deze problemen wijzen de onderzoekers de crash niet aan als een fout van de piloten omdat ‘de manier waarop het vliegtuig bestuurd werd ongeveer gelijk zou zijn aan hoe andere piloten het vliegen’.

Rapport

Het definitieve rapport moet nog volgen, maar het is niet bekend wanneer. Het is het tweede dodelijke incident met een Superjet in negen jaar. Het is het eerste in Rusland ontwikkelde passagiersvliegtuig nadat de Sovjet-Unie uit elkaar viel.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button