ColumnGoofLiefhebberMilitairNaast het nieuws

Globemaster! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan afgelopen vrijdag waren we met de O-2 van de Stichting Postbellum te gast tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegveld Volkel. De ster van de show was de C-17 Globemaster, wat mij betreft.

Ik herinner me een vurig pleidooi van de C-17-PR-man in Long Beach, Californië, waar ik in 2010 tijdens een media-trip een bezoek bracht.

‘De fabriek gaat sluiten’, vertelde hij in zijn welkomstpraatje, ‘omdat er maar geen internationale orders komen’. Hij zei er nog net niet achteraan: ‘Tenzij jullie thuis een leuk stukje over ons schrijven in jullie kranten en tijdschriften, zodat we alsnog een paar C-17’s kunnen verkopen. Anders moeten mijn collega’s en ik helaas hier om de hoek in Malibu strandstoelen gaan verhuren’.

Bijna tien jaar later laat diezelfde C-17 op Volkel zien dat-ie goed is. Erg goed zelfs. We zien griezelig hoge angles of attack in de take off. En het toestel taxiet onwaarschijnlijk krappe rondjes op de parkeerplaats vlak voor de crew-area.  

Daarbij keert hij geregeld zijn kont met geopende laaddeur in de richting van de verzameldepatat & ijsco’s etende jet-jockeys van de Red Arrows, Patrouille de France, Typhoons, Hunters, Viggens en Gripens.

Alsof hij wil zeggen: you wannabe Tom Cruises, my ass.

Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button