MH-17NieuwsNL nieuwsProfessionalVeiligheid

JIT maakt verdachten neerhalen MH17 bekend

Het Joint Investigation Team (JIT) maakte tijdens een persconferentie bekend dat zij een internationaal aanhoudingsbevel, voor vier verdachten die betrokken zijn bij het neerhalen van de MH17, hebben uitgevaardigd.

Verdachten

De vier verdachten bestaan uit drie Russen en één Oekraïner, namelijk Oleg Poelatov, Igor Girkin en Sergei Doebinski uit Rusland en Leonid Chartsjenko uit Oekraïne. De rechtbank wil het strafproces op 9 maart 2020 om 10:00 uur starten. Ook al zouden de verdachten dan niet aanwezig zijn, zal het proces alsnog uitgevoerd worden. Er wordt bewust niet om uitlevering gevraagd, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet dat verbiedt.

Vervolgen

Het proces zal gaan over de vervolging van de verdachten ‘voor het doen verongelukken van vlucht MH17 met dood van alle inzittenden tot gevolg’, aldus Fred Westerbeke van het Openbaar Ministerie. De rechtbank van Den Haag zal de zaak behandelen en zal in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol plaatsvinden.

Malaysia 

Het JIT is het gezamenlijke onderzoeksteam van Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland dat werd opgericht in 2014 om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de vlucht van Malaysia Airlines.

Boeing

De Boeing 777-200ER werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur uit de lucht geschoten boven Oekraïne. Het toestel stortte neer en alle inzittenden kwamen om het leven. De overgrote meerderheid daarvan waren Nederlanders. 

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button