fbpx
Maastricht AirportNieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

Boete dreigt voor Maastricht Aachen Airport

Het Maastricht Aachen Airport kan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete worden opgelegd voor het toelaten van een vlucht na de afgesproken avondklok, zo blijkt uit de Handhavingsrapportage Maastricht Aachen Airport 2018 van de ILT.

Boete

Op Maastricht Aachen Airport (MAA) mogen geen starts en landingen plaatsvinden tussen 23.00 uur en 6.00 uur, om de geluidshinder voor omwonenden te beperken. In het gebruiksjaar 2018 vonden toch 41 landingen en 16 starts plaats tijdens deze uren. De ILT heeft voor al deze vluchten onderzocht of hiervoor een geldige reden was, zoals een technische storing of extreme weersomstandigheden. In één geval bleek dat niet zo te zijn, zo blijkt uit het rapport. In gebruiksjaar 2017 ontving de luchthaven een waarschuwing voor eenzelfde overtreding. Vanwege deze nieuwe overtreding in gebruiksjaar 2018, legt de inspectie nu een boete op. Deze last onder dwangsom is nog niet bekend.

2017

De ILT constateert verder dat het aantal vliegtuigbewegingen na 23.00 uur tussen 2010 en 2016 een dalende lijn vertoonde. Vanaf gebruiksjaar 2017 vertoont het aantal vliegtuigbewegingen buiten openingstijden echter een sterke stijging, die zich in 2018 voortzette. Een belangrijke oorzaak hiervoor is volgens de ILT een verschuiving van het aantal dagvluchten naar de avond, waardoor het risico toeneemt dat vluchten na 23.00 uur plaatsvinden.

Corendon

Ook valt op dat 37 van de 57 vluchten na 23.00 uur Corendon-vluchten zijn. De luchthaven is gedurende het gebruiksjaar 2018 met Corendon in overleg getreden om de aankomsttijden in de late avond zoveel mogelijk te vervroegen. Uit de handhavingsrapportage blijkt verder dat alle overige wet- en regelgeving met betrekking tot luchtvaartgeluid is nageleefd, aldus het ILT.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button