ColumnGeneral aviationGoofLiefhebberNaast het nieuws

Historie en emotie | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren, mocht ik na een prachtig dagje zelf-zweven mee in een ASK13. De historie komt je tegemoet: een buizenframe, houten hendels, canvas stoelen. 

Ik kan het niet helpen, moet altijd aan de geschiedenis denken. ASK staat voor Alexander Schleicher Kaiser, de makers van het vliegtuig. As German as it gets

Logisch, de zweefsport is door-en-door Duits. Wereldwijd is meer dan de helft van alle zweefvliegers Duits. Dat is onder meer het werk van de nazi’s, die de sport zwaar subsidieerden. De mooiste vliegtuigen werden toen geboren: Minimoa, Habicht, Horten. De Wasserkuppe was het walhalla. 

De vraag doemt op hoeveel Hollandse vliegers er op basis van al deze schoonheid en passie verkeerde keuzes hebben gemaakt. Van een lokale kenner hoorde ik dat er alleen al onder de vliegers hier op Teuge één Engelandvaarder was, maar ook eentje die dienst nam bij de Luftwaffe. 

Kiezen voor een Weltanschauung. Je kon haast niet anders in die tijd. Nog geen tien jaar later werden talloze Hollanders volledig ingepakt door de Amerikanen, met hun jazz,  jive en jitterbug,zwoele filmsterren en Coca Cola. De verlokkingen van een vreemde cultuur zijn groot. Zeker gezien standaard-lulligheid van de Hollandse. 

Een collega vertelde me dat hij in 1945 na de Hongerwinter op de Berlagebrug een stukje chocola kreeg van een Amerikaanse GI. Krijg dat maar weer eens uit je systeem. 

Na die prachtige vlucht van gisterenavond kreeg ik zelf trouwens ook de neiging om uitgelaten met een vlag te gaan zwaaien. Duits, Nederlands, Amerikaans, dat maakt me niet uit. 

Goof Bakker 

PS Bert van de Bunte Aviation stelt deze ASK13 beschikbaar om op een mooie dag een thermische vlucht te maken. Ideale kennismaking met de zweefvliegerij, of sentimental journey voor oud-(zweef)vliegers.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close