fbpx
MilitairNieuwsProfessional

‘NAVO moet haast maken met vervanging AWACS’

De Duitse brigade-generaal Michael Gschossmann maakte bekend dat er voor het eind dit jaar een contract zal worden ondertekend met Boeing, voor een moderniseringsprogramma van de NAVO E-3 AWACS vloot. Het programma is bedoeld om de levensduur van de toestellen te verlengen tot 2035, zo schrijft Reuters.

Levensduur

Gschossmann is hoofdverantwoordelijke voor de NAVO AWACS-vloot van veertien Boeing E-3 radarvliegtuigen. Het contract heeft een totale waarde van 1 miljard euro, inclusief ontwerp, testen en reserve-onderdelen voor het levensduurverlengend programma.

Toekomst

De radar van de AWACS-vliegtuigen zelf wordt echter niet gemoderniseerd – wat de kosten van het programma zou verdubbelen. Volgens Gschossmann moet de NAVO snel gaan besluiten wat ze met de toestellen wil vanaf 2040. “We moeten voort maken en ervoor zorgen dat de studies snel beginnen”. De NAVO is wel aan het onderzoeken hoe de toekomst van AWACS eruit moet zien, maar technologische en politieke ontwikkelingen hebben voor vertraging gezorgd.

Australische Boeing E-7A Wedgetail met ‘RAF100’ markings © Leonard van den Broek

Vervanger

Gschossmann ziet de Boeing E-7 Wedgetail als een goede vervanger van de E-3. Dit toestel, gebaseerd op de Boeing 737, is door Groot-Brittannië al geselecteerd als opvolger van de AWACS-toestellen van de Royal Air Force. Ook de Australische en Turkse luchtmacht beschikken over de E-7. “We moeten op zoek naar een systeem met groeipotentie. Vanwege het tijds- en kostenaspect heeft een bestaand systeem wel de voorkeur”, aldus Gschossmann.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button