fbpx
Column GoofHelikoptersLiefhebberNaast het nieuws

De Spitfire Bar | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisterenavond om een uur of tien, vloog ik met Joost Steenbeek een rondje in de Piper Cub boven de Spitfire Bar in Huis ter Heide. 

Normaal kun je niet vliegen met je Cub of Cessna op dit late uur. Maar op de langste dag bleven een paar groene vliegvelden bij wijze van uitzondering tot sunset geopend. Ik hoop dat het een traditie wordt, want het is een mooie. 

Ach, u zult niet weten, wat dat eigenlijk was, die Spitfire Bar: een weinig prestigieus café in een voormalig stationsgebouwtje aan een opgeheven spoorlijn. Waar ooit treinkaartjes verkocht werden, schonk men later bier. 

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was de Spitfire dé hangout van de Amerikanen die op Soesterberg gelegerd waren. Niet zozeer de piloten, maar wel het onderhoudspersoneel van de Delta Dagger, de Phantom, en de F-15 Eagle. 

Met enige regelmaat werd een muziekduo uitgenodigd. Chrystal & Black: een man met een gitaar, en en een kindvrouwtje achter een elektronisch orgel. Het vrouwtje had altijd een knalrode bodystocking aan en een witte cowboyhoed op. Ik ging er vaak heen, als ze er waren.   

Hoogtepunt was altijd het nummer ‘Country Roads, Take me Home, van John Denver. Al bij de eerste maten keken de Amerikanen, overmand door heimwee, nog dieper in hun grote pullen bier, als ontwaarden zij daarin hun dierbaren thuis, hun stadje op de prairie, of hun huis in de suburbs, het trailer park

Het nu googlen van ‘Chrystal & Black’ levert geen enkel resultaat op. Het muzikale duo is vergeten. Moge dit stukje dienen als een verlate hommage. 

Goof Bakker

PS Wikipedia: Het voormalige station Huis ter Heide ligt aan het tracé van de oude spoorlijn Bilthoven – Zeist in de Nederlandse provincie Utrecht, in het dorp Huis ter Heide. Van 1943 tot 2015 diende het oude stationsgebouw als huisvesting voor café-restaurant Spitfire. Lange tijd was dit een belangrijke ontmoetingsplaats voor in Huis ter Heide gelegerde Amerikaanse militairen. Van de oude spoorlijn is op de locatie van het station niets meer terug te vinden.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button