fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Turkije zet vaart achter ontwikkeling eigen JSF

Turkish Aerospace Industries gaat de ontwikkeling van een eigen gevechtsvliegtuig, de TF-X, versnellen. De CEO van het bedrijf, Temel Kotil, hoopt dat toestel, als beoogde opvolger van de F-16, al in 2025 de eerste vlucht kan maken, zo schrijft AviationWeek.

Mock-up

Tijdens de Paris Air Show werd een schaalmodel op ware grootte (mock-up) onthuld. Bij de presentatie verklaarde Kotil dat de TF-X ‘het beste gevechtsvliegtuig van Europa’ zou worden. Het bedrijf gaat alles in het werk stellen om het toestel in 2028 in dienst te laten komen bij de Turkse luchtmacht. Ter vergelijking: vorig jaar presenteerde het Britse BAe Systems een ‘conceptual model’ van de Tempest. Deze beoogde opvolger van de Typhoon zou in 2035 in dienst moeten komen.

Straalmotor

Volgens AviationWeek zal het prototype uitgerust worden met Amerikaanse General Electric F110 straalmotoren, dezelfde motor als in de F-15 en F-16. De productieversie moet uitgerust worden met een in Turkije ontwikkelde straalmotor. Gezien de verslechterde relatie met de Verenigde Staten, is dit niet verwonderlijk. Overigens wordt de F110 straalmotor al in licentie gebouwd door het Turkse Tusaş Engine Industries.

Verrassing

Dat Turkije haast maakt met een eigen “JSF” is geen verrassing. Vanwege de geplande aankoop van Russische S-400 luchtdoelraketten, is Amerika stap voor stap bezig om Turkije uit het F-35 programma te werken. Zo zijn vanaf volgende maand Turkse piloten niet meer welkom om in Amerika te trainen op de F-35.

Overeenkomst

Desalniettemin is een hoge Turkse defensie-ambtenaar er van overtuigd dat Turkije niet zomaar uit het F-35 programma gezet kan worden. “Dit is niet volgens de afspraken. Een dergelijke overeenkomst kan niet zomaar eenzijdig worden opgezegd”, zei Ismail Demir volgens Reuters. Mochten de Amerikaanse sancties toch doorgezet worden, dan zal het volgens Demir een kortdurend effect hebben op de Turkse defensie-industrie. “We zullen het even moeilijk krijgen, maar daar komen we wel weer overheen.”

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button