fbpx
AirlinesNieuwsProfessionalVliegtuigen

British Airways stuurt oudste Boeing 747 met pensioen

British Airways heeft op maandag 24 juni afscheid genomen van haar oudste Boeing 747-400. De Queen of the Skies met registratie G-BNLN is nu met pensioen.

Pensioen

De Boeing 747 met de naam City of Portsmouth heeft gisteren haar laatste vlucht voor British Airways uitgevoerd. Het toestel werd op 17 juli 1990 aan de vloot van de Britse maatschappij toegevoerd en vertrekt, net geen 29 jaar later, weer uit de vloot. Na meer dan een kwart eeuw trouwe dienst is nu het doek gevallen voor deze Jumbojet. Maandag vloog de 747 om 16:45 uur lokale tijd vanuit Londen Heathrow naar St. Athan in Wales, om daar voor de laatste keer de wielen aan de grond te zetten.

Vloot

Nu de City of Portsmouth de vloot heeft verlaten, bestaat de Boeing 747-vloot van British Airways nog uit 34 vliegtuigen. Deze zullen in de loop van de komende jaren uitgefaseerd worden en deels vervangen worden door Boeing 777-9’s. In het jaar 2021 moet de 747-vloot gehalveerd zijn en zullen de laatste 18 Jumbojets tussen 2022 en 2024 bij British Airways verdwijnen.

Retro

De afgelopen maanden stak British Airways enkele 747’s in een retro-jasje ter ere van hun jubileumjaar. Zo zet de maatschappij op 25 augustus verschillende Jumbo’s eenmalig op binnenlandse routes in. De 747’s die British Airways op de routes inzet, zijn naar alle waarschijnlijkheid diegene met een speciale livery om het jubileumjaar van de maatschappij te vieren. Op 25 augustus 1919 voerde de voorloper van BA; Aircraft, Transport and Travel Limited (AT&T) ‘s werelds eerste dagelijkse internationale lijnvlucht uit tussen Londen en Parijs.

KLM

KLM, Lufthansa, British Airways en Virgin Atlantic vliegen in Europa nog met de 747. KLM neemt in principe net als Virgin in 2021 afscheid van de Queen of the Skies. In eerste instantie zou dat in 2020 zijn, maar dat is een jaar opgeschoven omdat de maatschappij pas later de beschikking krijgt over de A350. Halverwege april zwaaide KLM weer een Boeing 747 uit, waarmee de vloot nu nog tien jumbojets telt.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button