fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Eerste operationele missies Britse F-35’s boven Syrië

Britse F-35B’s van de Royal Air Force zijn recent voor het eerst operationeel ingezet boven Syrië en Irak. Dit maakte het Britse Ministerie van Defensie bekend in een persbericht.

Strijd

Sinds 16 juni hebben de toestellen al meer dan tien missies gevlogen boven Irak en Syrië, als onderdeel van de strijd tegen IS. Samen met Typhoons van de Royal Air Force hebben de F-35’s verkenningsvluchten uitgevoerd. De toestellen waren wel bewapend, maar hebben deze bewapening nog niet gebruikt.

Oefening

De toestellen zijn op dit moment gestationeerd op de Britse vliegbasis Akrotiri op Cyprus. Sinds vorige maand staan de F-35’s al op Cyprus, aanvankelijk in het kader van de oefening ‘Lightning Dawn’. Nadat deze oefening succesvol was afgesloten, waren de vliegers en toestellen gereed om operationeel te worden ingezet.

Vooruitgang

Op dit moment heeft de Royal Air Force één squadron dat is uitgerust met de F-35. Het befaamde 617 squadron ‘Dambusters’ beschikt over zeventien F-35B’s. Air Chief Marshal Sir Stephen Hillier, hoogste officier van de Royal Air Force, werd geciteerd in het persbericht: “Deze eerste operationele missie van de Britse F-35 Lightning bevestigt welke indrukwekkende vooruitgang we hebben gemaakt met de introductie van dit formidabele nieuwe systeem.”

Vliegdekschip

Binnen niet al te lange tijd zullen de F-35’s weer terugkeren naar Groot-Brittannië. 617 squadron zal zich dan gaan voorbereiden op een eerste stationering aan boord van het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. Het nieuwste toestel van de Royal Air Force zal dan meevaren met het nieuwste vliegdekschip van de Royal Navy. Dit dubbele debuut is voornamelijk bedoeld voor een eerste operationele test en evaluatie van de Britse toestellen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button