fbpx
737 MAXBoeingNieuwsPiloten en CrewProfessionalVliegtuigen

‘Piloot sleept Boeing voor rechter om gang van zaken 737 MAX’

Een anonieme piloot zal de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing voor de rechter slepen omwille van de gang van zaken rond de Boeing 737 MAX, zo meldt CNN.

Rechter

De Canadese piloot in kwestie sleept Boeing voor de rechter wegens ‘schade aan zijn carrière en ernstige emotionele en mentale stress.’ Ook beweert hij of zij dat Boeing ‘blijk heeft gegeven van roekeloze onverschilligheid en bewuste minachting voor het vliegende publiek.’ Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de Federal Aviation Administration (FAA) zou volgens de piloot nalatigheid te verwijten zijn en zich schuldig hebben gemaakt aan ‘een ongekende cover-up van de bij de FAA bekende ontwerpfouten.’

Schade

Volgens de piloot zou hem of haar zowel financiële als niet-financiële schade berokkend zijn doordat de vliegtuigen aan de grond staan. Daarnaast zou hij of zij ‘ernstige emotionele en mentale stress hebben ervaren toen ze effectief werden gedwongen om met de MAX te vliegen, en hierdoor verplicht werden om hun eigen leven en de levens van hun bemanning en passagiers in gevaar te brengen.’ Wat voor schadevergoeding er gevraagd zal worden is niet bekend.

Commentaar

De aanklacht werd afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Cook County, in de staat Illinois ingediend. Dat is tevens ook de staat waar het Boeing hoofdkantoor in Chicago gevestigd is. Zowel Boeing als de FAA wilden geen commentaar geven op de kwestie.

Grond

De 737 MAX-toestellen worden sinds maart wereldwijd aan de grond gehouden nadat er binnen korte tijd twee toestellen crashten in Indonesië en Ethiopië door een fout in de software, wat er toe leidde dat in sommige situaties de neus automatisch naar beneden bleef duwen. In totaal eisten beide ongevallen 346 mensen het leven.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button