fbpx
DefensieEditors choiceNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewProfessional

Nederlandse F-35 voorlopig nog aan de grond op Volkel

De Nederlandse F-35 die met een defect aan de motor is blijven staan op vliegbasis Volkel, blijft voorlopig nog aan de grond. Dat zegt een woordvoerder van de Luchtmacht desgevraagd.

JSF

In aanloop naar de Luchtmachtdagen, op 14 en 15 juni, kwamen twee Nederlandse JSF’s over vanuit de Verenigde Staten (VS). Direct na aankomst werd bij één van de toestellen een technisch mankement aan de motor geconstateerd.

Hangaar 

Het toestel, de F-001, is tijdens de Luchtmachtdagen ook niet in actie gekomen en verdween na de eerste dag in de hangaar. Daar staat het toestel nog. “Dat zal ook nog wel even duren”, aldus de woordvoerder. “Hij zal zeker niet binnen een paar dagen klaar zijn voor vertrek.”

Onderdelen 

Om het defect te verhelpen moeten mensen en onderdelen uit de VS komen. “Mogelijk kunnen we het dan oplossen. We hebben nu een vermoeden waar het probleem zit. Mocht het met deze onderdelen niet gerepareerd kunnen worden, dan moeten andere onderdelen komen”, licht de Luchtmacht-woordvoerder toe.  

Training

De eerste acht Nederlandse F-35 zijn normaliter gestationeerd  op vliegbasis Edwards in Californië. Daar worden de piloten getraind. “We hebben nog niet heel veel toestellen, dus het gemis van deze zal zeker impact hebben op de training. Je maakt een planning met het aantal toestellen dat je hebt.”

Leeuwarden 

Na de levering van de eerste acht JSF’s, komen de volgende twee direct naar Nederland waar ze zullen worden gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden. Dat gebeurt in het najaar.  

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button