fbpx
Column GoofHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Vrouwen! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisterenavond, zat ik met twee leuke vrouwen aan het diner. Beiden PR-medewerksters van Airbus. De rol van vrouwen in de luchtvaart kwam ter sprake.

PR- en HRM-functies zijn vaak in handen van vrouwen. Maar ik vrees dat het op de technische afdelingen van Airbus, Boeing en Embraer nog steeds 90-10 is of zo, als het niet nog ongunstiger ligt.

Heel toevallig kwam via een zijdeurtje Rosie the Riveter binnen: Airbus opent binnenkort op Finkenwerder een klinknagelstraat met zeventien zeer geavanceerde riveting-robots, werd verteld. Misschien een aardig idee om iets met Rosie te doen, opperde ik. Als er één vrouw is die een cruciale rol heeft gespeeld in de luchtvaart is het wel deze handige tante. Een leuke re-enactment-act, al zal Rosie in Duitsland nog onbekender zijn dan in Nederland. In de VS is deze vrouw een icoon.

Even later kwam de Concorde ter sprake. Ook hier in Toulouse geboren. Voor een flink deel het werk van een in Engeland werkende Duitse (!) vrouwelijke wiskundige, Johanna Weber. Dat viel bij de beide Duitse vrouwen natuurlijk goed.

In Nederland presenteert Christa Kloosman zich heel nadrukkelijk, tot rolletjes in KLM- en ING-commercials toe. Een aanstormend talent op de social media is Rosita Smeenk.

Ach, de rol van de vrouw in de luchtvaart is er wel. Het is alleen even zoeken.

Goof Bakker

Goof Bakker

Columnist en mede-eigenaar van Up in the Sky. Goof heeft zijn sporen verdiend als reclametekstschrijver en schrijft nog altijd over luchtvaart. Hij publiceerde onder andere in NRC Handelsblad en de Volkskrant. Zijn columns verschijnen zowel op Up in the Sky als in Piloot & Vliegtuig. Regelmatig kiest Goof het luchtruim, de ene keer in een Cessna O-2A, de andere keer in een Yak-52.

Gerelateerde artikelen

Back to top button