ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Vrouwen! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisterenavond, zat ik met twee leuke vrouwen aan het diner. Beiden PR-medewerksters van Airbus. De rol van vrouwen in de luchtvaart kwam ter sprake.

PR- en HRM-functies zijn vaak in handen van vrouwen. Maar ik vrees dat het op de technische afdelingen van Airbus, Boeing en Embraer nog steeds 90-10 is of zo, als het niet nog ongunstiger ligt.

Heel toevallig kwam via een zijdeurtje Rosie the Riveter binnen: Airbus opent binnenkort op Finkenwerder een klinknagelstraat met zeventien zeer geavanceerde riveting-robots, werd verteld. Misschien een aardig idee om iets met Rosie te doen, opperde ik. Als er één vrouw is die een cruciale rol heeft gespeeld in de luchtvaart is het wel deze handige tante. Een leuke re-enactment-act, al zal Rosie in Duitsland nog onbekender zijn dan in Nederland. In de VS is deze vrouw een icoon.

Even later kwam de Concorde ter sprake. Ook hier in Toulouse geboren. Voor een flink deel het werk van een in Engeland werkende Duitse (!) vrouwelijke wiskundige, Johanna Weber. Dat viel bij de beide Duitse vrouwen natuurlijk goed.

In Nederland presenteert Christa Kloosman zich heel nadrukkelijk, tot rolletjes in KLM- en ING-commercials toe. Een aanstormend talent op de social media is Rosita Smeenk.

Ach, de rol van de vrouw in de luchtvaart is er wel. Het is alleen even zoeken.

Goof Bakker

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close