fbpx
Editors choiceEindhoven AirportGroningen AirportMaastricht AirportNieuwsNL NieuwsProfessionalRotterdam The HagueSchiphol AirportVliegvelden

Nederlandse luchthavens ontvangen meer reizigers

Alle Nederlandse luchthavens, op Groningen Airport Eelde na, zagen meer passagiers in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Stijging

In het eerste kwartaal van dit jaar reisden er 17,1 miljoen passagiers via Schiphol, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde, dat is een stijging van 1,9 procent. Het vliegveld van Maastricht zag de grootste procentuele stijging in het aantal passagiers, namelijk 64,9 procent. Rotterdam zag een stijging van 6,1 procent, Eindhoven een stijging van 3,9, Amsterdam een stijging van 1,7 en Groningen zag een daling van 24,2 procent.

Schiphol

‘De grootste nationale luchthaven, Amsterdam Airport Schiphol, trok in het eerste kwartaal 15,5 miljoen passagiers, een stijging van 1,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Deze relatief kleine groei wordt veroorzaakt doordat Schiphol vorig jaar al tegen de afgesproken norm van het Aldersakkoord uit 2008 aan zat, waarin werd vastgelegd dat Schiphol tot 2020 niet meer dan 500 duizend vliegbewegingen per jaar mag uitvoeren. Het feit dat Schiphol op dit moment niet meer mag groeien in vliegtuigbewegingen, heeft ook effect op het vrachtvervoer. De hoeveelheid vracht op deze luchthaven is in het eerste kwartaal van 2019 met 383 duizend ton 6,9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze afname wordt mede veroorzaakt door het lagere aantal slots dat voor de vrachtsector beschikbaar is op Schiphol’, aldus het CBS.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button