Tijdens afgelopen Pinksterweekeinde vond de Oostwold Airshow plaats. In twee dagen tijd bezochten 25.000 bezoekers deze vliegshow in Oost-Groningen. Peter Steehouwer en Leonard van den Broek legden voor Up in the Sky de hoogtepunten vast.
Gegroeid
Vergeleken met de eerste editie in 1999 is het evenement enorm gegroeid, niet alleen in aantallen bezoekers. De laatste jaren noemen de organisatoren de show al ‘Dutch Duxford’, een verwijzing naar de bekende locatie in Groot-Brittannië. Het museum aldaar organiseert jaarlijks meerdere vliegshows met historische toestellen.
Warbirds
Hoewel lang niet zo groots van opzet als de Britse tegenhanger, zijn er op Oostwold de laatste jaren diverse bijzondere ‘warbirds’ (vliegtuigen uit de periode rond de Tweede Wereldoorloog) te zien geweest. Deze jubileumeditie was geen uitzondering.
Tom Karst van der Meulen’s P-51D Mustang ‘Damn Yankee’ mocht natuurlijk niet ontbreken. Van der Meulen is initiatiefnemer van de show en nog altijd intensief betrokken bij het evenement. Inmiddels heeft hij een heel team om zich heen verzameld met wie hij de show organiseert.
Noors
Verschillende historische vliegtuigen uit heel Europa waren op Oostwold te zien. Zo nam de ‘Norwegian Spitfire Foundation’ opnieuw deel aan de show. Vorig jaar stuurde de Noorse stichting onder meer een Noorduyn Norseman, dit jaar waren een P-51D Mustang (‘The Shark’) en een Hawker Sea Fury te zien. Van dat laatste type bestaan slechts enkele exemplaren in vliegende staat in Europa.
Mustangs
Totaal vlogen er maar liefst vier P-51D Mustangs op de Oostwold show, waarvan twee met een Nederlandse registratie. De Lelystadse Stichting ‘Vroege Vogels’ was aanwezig met P-51D Mustang ‘Trusty Rusty’ en met haar nieuwe aanwinst, een Valiant BT-13 Vultee. Dit lesvliegtuig werd in Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de voortgezette vliegopleiding. Ook Nederlandse vliegers hebben op dit type in Amerika les gehad.
Thunderbolt
Uit Groot-Brittannie kwamen Mustang ‘Contrary Mary’, P-47D Thunderbolt ‘Nellie B’ én twee Spitfires naar Groningen. P-47 Thunderbolt ‘Nellie B’ is zelfs het enige vliegende exemplaar van dit type in Europa. Tussen 1986 en 2007 vloog deze Thunderbolt ook al in Engeland, waarna het verkocht werd aan een nieuwe eigenaar in Amerika. Sinds vorig jaar vliegt het toestel weer vanaf het Britse Duxford.
Spitfire
Hoewel er sinds kort ook twee vliegende Spitfires in Nederland zijn (een van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht en een van Jumbo-topman Frits van Eerden), waren geen van beiden op Oostwold te zien. Wel waren er twee Britse Spitfires, waarvan Spitfire Mk.IX ‘Mylcraine’ (ZD-B) zelfs een Nederlandse geschiedenis heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog dit toestel bij de Royal Air Force, maar tussen 1947 en 1953 vloog deze Spitfire bij de Koninklijke Luchtmacht.
Kunstvliegen
Naast de historische toestellen, waren er ook verschillende demonstraties van ‘aerobatics’ (kunstvliegen), zowel solo als in formatie. De Zweedse Johan Gustafsson liet met zijn SZD-59 zweefvliegtuig zien dat indrukwekkende demonstraties met rook niet zijn voorbehouden aan gemotoriseerde toestellen.
Na-oorlogs
Verschillende na-oorlogse historische vliegtuigen waren ook aanwezig op Oostwold. De bekende O-2 Skymaster van de Stichting Postbellum en Up-columnist Goof Bakker vloog voor, maar ook een voormalige Duitse luchtmacht OV-10D Bronco. Andere bekenden zoals de Fokker S-11’s van Fokker Four en de Yak-52’s van de Dutch Thunder Yaks ontbraken ook niet.
Straaaljager
Een ander na-oorlogs Nederlands historisch toestel dat voorvloog tijdens de show maar niet landde op Oostwold, was de Hawker Hunter. Dit type straalvliegtuig was in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht tussen 1955 en 1968. Deze Hunter is eigendom van de ‘Dutch Hawker Hunter Foundation’ en heeft als thuisbasis Leeuwarden. Als enige straalvliegtuig dat deelnam aan de show, kon de Hunter niet landen op de grasbaan van Oostwold.
Re-enactment
Op de grond waren er verschillende ‘re-enactment’ groepen aanwezig uit binnen- en buitenland. Re-enactors proberen met authentieke uniformen en materialen de geschiedenis levend te maken, in dit geval van de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Er was op Oostwold een heel kampement opgericht, waar verschillende demonstraties werden gegeven.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
